Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Trešo nakti Deli, Indijā, notiekošie hinduistu radikāļu asiņainie grautiņi prasījuši jau vismaz 20 cilvēku dzīvības, bet aptuveni 200 ir ievainoti, ziņo BBC. Sadursmes tiek dēvētas par lielākajām Indijā reliģisku iemeslu dēļ pēdējās desmitgadēs.

Uzbrucēji galvenokārt ir hinduistu radikāļi, kuri atbalsta Likumu par pilsonības grozīšanu jeb tā dēvēto jauno pilsonības likumu, bet cietušie – musulmaņi, kuru vairums iestājas pret pretrunīgi vērtēto likumu. Likums paredz amnestēt un piešķirt pilsonību visiem imigrantiem no noteiktām musulmaņu valstīm, kuri nav musulmaņi. Kritiķi likumu dēvē par musulmaņu diskriminēšanu, bet tā izstrādātāji skaidro, ka tādējādi viņi nāk pretī citviet apspiestajām minoritātēm.

Vardarbība galvaspilsētā sākās pēc tam, kad viens no vadošās "Indijas Tautas partijas" līderiem Kapils Mišra izteica publiskus draudus tiem, kuri iestājas pret jauno likumu. Viņš policijai tviterī piedraudēja likvidēt musulmaņu protestus Deli vai arī rēķināties ar sekām, kā arī aicināja likuma atbalstītājus pulcēties ielās.

Sapulcinātie hinduistu pūļi pārsvarā musulmaņu apdzīvotajos Deli pilsētas ziemeļaustrumu rajonos iesaistījās sadursmēs ar likuma pretiniekiem, bet pēc tam devās sirojumos pa tiem, nodedzinot transportlīdzekļus, ielaužoties un izdemolējot īpašumus, kā arī brutāli piekaujot ikvienu ceļā sastapto, kuru uzskatīja par musulmani. BBC ziņo, ka pat žurnālistiem pūlis licis novilkt bikses – atjaunojis jau desmitgades Indijā nepiedzīvotu praksi, lai noskaidrotu identitāti, ņemot vērā, ka vairums musulmaņu ir apgraizīti.

Iedzīvotāji glābušies vietējās mošejās, kurām apkārt apsardzībai mobilizējās musulmaņu vīrieši. Grautiņos gan nodedzināti arī vairāki dievnami, vēsta mediji.

Fotogrāfijās redzams, ka atsevišķos rajonos hinduistu pūļa ceļā nav saudzēts nekas, un piekauts tiek katrs, kurš tiek uzskatīts par musulmani. Piekauti arī vairāki žurnālisti, kuru sišana pārtraukta tikai tad, kad viņiem izdevies pārliecināt sitējus, ka viņi ir hinduisti. Mirušo un ievainoto vidū ir gan hinduisti, gan musulmaņi.

Tiek uzskatīts, ka cietušo statistika ir aptuvena, jo ne visi devās uz slimnīcām un ne visus tajās uzņēma pārāk lielā pieplūduma dēļ. Palīdzību meklējošo traumas liecina, ka uzbrukts ir ne tikai ar dažādiem aukstajiem ieročiem, piemēram, stieņiem un zobeniem, bet pat šaujamieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!