Foto: AP/Scanpix
Lielbritānija aicinājusi savus tautiešus neizvēlēties Gambiju par ceļojumu galamērķi, brīdinot par samilzušu politisko krīzi un potenciāliem kara draudiem. Militāras sadursmes priekšvakarā tūristi steidza Āfrikas valsti pamest.

"Ja jūs šobrīd esat Gambijā, tad pametiet valsti, ja vien jums nav absolūti nepieciešams tur palikt," paziņojumā raksta Lielbritānijas valdība. Gambija ir Eiropas tūristu iecienīts galamērķis tās pludmaļu dēļ.

Kamēr tūristu pieplūdums radīja haosu Bandžulas lidostā, Senegāla pie Gambijas robežas izvietoja savu karaspēku, raksta britu medijs "The Guardian".

Vēstīts, ka Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) paziņojusi, ka gadījumā ja līdz pusnaktij Gambijā neatrisinās politisko krīzi, reģionālais bloks ķersies pie militāriem līdzekļiem.

Kā ziņots, 1. decembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarēja nekustamo īpašumu magnāts Adama Berouss, tomēr Džammehs, kurš Gambijā valdījis 22 gadus, rezultātus atsakās atzīt.

Berouss, kuram ceturtdien paredzēts nodot amata zvērestu, sestdien, baidoties no vardarbības, aizbēga no Gambijas uz Senegālas galvaspilsētu Dakaru.

Senegālas prezidents Makijs Salls pieņēmis Berousu, atsaucoties ECOWAS lūgumam.

Gambijas Augstākā tiesa pirmdien uz vēlāku laiku jau otro reizi atlika Džammeha prasības izskatīšanu, kurā vēlēšanu rezultāti apstrīdēti.

Džammehs sākotnēji 2. decembrī pārsteidza savus kritiķus, atzīstot sakāvi 1. decembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās un piekrītot janvārī nodot varu Berousam.

Tomēr drīz pēc tam viņš mainīja savas domas, paziņojot, ka vairs nepieņem šo vēlēšanu rezultātus. Džammehs kā iemeslu minēja to, ka ir konstatēti vēlēšanu procesa pārkāpumi, kurus viņš nosauca par nepieņemamiem.

Prezidents iesniedza sūdzību Augstākajā tiesā, prasot anulēt vēlēšanu rezultātus. Tiesa, kura nav pilnā sastāvā, paziņojusi, ka tai līdz pat maijam varētu neizdoties izskatīt sūdzību.

Cilvēktiesību organizācijas ilgu laiku ir apsūdzējušas Džammeha režīmu oponentu ieslodzīšanā, spīdzināšanā un nogalināšanā.

Pēc Berousa solījuma atbrīvot politieslodzītos Gambijas tiesas jau bija sākušas atbrīvot cilvēkus, kas ieslodzīti cietumos par protestiem pret Džammeha valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!