Foto: AP/Scanpix/LETA

Sīrijas prezidents Bašars al Asads pirmdien bija ieradies negaidītā vizītē Sočos pie Krievijas kolēģa Vladimira Putina. Krievijas līderis pēc sarunām, kurās piedalījās arī Krievijas Bruņoto spēku Virspavēlniecība, paziņoja, ka gandrīz sešus gadus ilgušais asiņainais pilsoņkarš tagad jānomaina pret politisku risinājumu meklēšanu, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Tikšanās notika tikai dienu pēc Krievijas, Irānas un Turcijas līderu tikšanās Turcijā un divas dienas pirms trešdien Sočos paredzētās Krievijas, Sīrijas, Turcijas un Irānas līderu tikšanās. Savukārt jau pēc nedēļās, 28. novembrī, Ženēvā notiks ANO vadītās miera sarunas.

Putins sarunās ar al Asadu paziņojis, ka "militārās operācijas patiešām tuvojas noslēgumam". "Domāju, ka tagad galvenais uzdevums ir virzīt politiskos procesus, un esmu priecīgs redzēt tavu gatavību sastrādāties ar visiem, kuri vēlas iedibināt mieru un rast risinājumus," viņš norādījis Sīrijas prezidentam.

Putins aicinājis arī ANO aktīvi iesaistīties politisko risinājumu meklēšanā, īpaši to "noslēguma etapā", neņemot vērā, ka ANO bija pirmā organizācija, kas aicināja konfliktu risināt ar diplomātiskiem, ne militāriem līdzekļiem.

Krievija un Irāna ir lielākās al Asada režīma atbalstītājas. Bez to atbalsta Sīrijas valdības spēki 2015. gada nogalē aizvien straujāk zaudēja pozīcijas, taču pozīciju spēks mainījās, kad Sīrijas armiju irāņu specvienības "Quds" līdera Kasema Suleimani vadībā reorganizēja un tās atbalstam piesaistīja lielu skaitu ārvalstu karavīru veidotas vienības, kā arī Krievijas gaisa spēki uzsāka nodrošināt gaisa atbalstu.

Tikmēr Turcija visu šo laiku ir atbalstījusi režīma opozīcijas grupējumus pret kuriem Sīrijas valdība, kā arī Krievijas un Irānas spēki karo.

Tiek lēsts, ka pilsoņkarā kopš 2011. gada krituši vismaz 330 000 cilvēku, vairāk nekā seši miljoni valsti pametuši, bet vēl pieci devušies bēgļu gaitās valsts iekšienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!