Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien Krasnajā Poļanā pie Soču kūrorta ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu tikās Aleksandrs Lukašenko, ziņo aģentūra "RIA Novosti". Par ko līderi vienojušies, netiek ziņots, bet iepriekš mediji spekulēja, ka Lukašenko devies lūgt jaunu aizdevumu.

Putins uzsvēris, ka Krievija ir un paliek lielākais tirdzniecības partneris savam kaimiņam. Iepriekš Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka sarunas būs garas, bet oficiālā Baltkrievijas ziņu aģentūra "Belta" vēstīja, ka līderi apspriedīs plašu jautājumu kopumu par Krievijas un Baltkrievijas attiecībām, kopīgu reakciju uz izaicinājumiem, tostarp militārās drošības jomā un sadarbībā ar starptautiskām struktūrām.

Neilgi pirms tikšanās virkne mediju pieļāva, ka Lukašenko lūgs Putinam jaunu kredītu Baltkrievijai trīs miljardu dolāru apmērā. Lukašenko šādas ziņas noliedza, skaidrojot, ka "negrasās neko lūgt", atgādina "Euronews".

Iepriekš Putins ar Lukašenko klātienē tikās septembrī, kad jau mēnesi Baltkrievijā nerimās protesti pret prezidenta vēlēšanu rezultātu falsificēšanu. Toreiz Putins savam kaimiņam piešķīra 1,5 miljardu dolāru lielu kredītu kā atbalstu grūtā brīdī.


Pirmdienas tikšanās laikā Lukašenko slavēja Krievijas Covid-19 vakcīnu "Sputnik-V" un atgādināja, ka martā tās sāks ražot uz vietas Baltkrievijā, savukārt Putins papildināja, ka Krievija ir nodrošinājusi kaimiņvalstij arī nepieciešamās tehnoloģijas.

"Tā ir nopietna palīdzība. Ja mums tās nebūtu, mums būtu ļoti grūti ar vakcinēšanu," pateicās Lukašenko, kurš vēl pavasarī Covid-19 pandēmiju dēvēja par "psihozi" un atteicās sekot Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumiem.

Kā redzams fotoģentūru attēlos, līderi tikšanās laikā paspējuši baudīt arī ziemas priekus – slēpot un braukt ar sniega motocikliem.

Lukašenko pēc masu protestu sākšanās ir ievērojami mainījis savu retoriku par Krieviju, kas vēl pirms 9. augusta prezidenta vēlēšanām mēdza būt klaji nedraudzīga. Taču līdz ar masu protestiem, kuros pieprasīta Lukašenko atkāpšanās, tonis ir mainījies un Minska vaino Rietumus centienos destabilizēt Baltkrieviju, lai kaitētu Krievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!