Foto: AP/Scanpix

Īpaši radīts robots uzņēmis fotogrāfijas vienā no Japānas Fukušimas atomelektrostacijas sabojātajiem reaktoriem, tostarp ar izkusušu radioaktīvo degvielu, vēsta "Bloomberg".

Kodolstacijas īpašnieks 'Tokyo Electric Power" publiskojis fotogrāfijas, kurās redzama sacietējusi melna, pelēka un oranža viela, kas pilējusi no 3. reaktora apakšdaļas. Visticamāk, šī viela sastāv no izkusušas degvielas, apliecinājis uzņēmuma runasvīrs Takahiro Kimoto.

Robotu, kas iekļuvis reaktora īpaši šim mērķim radījusi "Toshiba". Tas vizuāli atgādina zemūdeni un pirmo reizi reaktorā iekļuva 19. jūlijā.

Uzņēmums uzskata, ka degviela sakususi kopā ar metālu, kas atradies zem tās. Tiesa gan, būšot nepieciešams laiks, lai analizētu iegūtos attēlus un apstiprinātu šo teoriju.

Šī informācija "Tokyo Electric" palīdzēs radīt iekārtas un plānu, kā likvidēt ārkārtīgi radioaktīvo materiālu.

Sestdien robots turpina radioaktīvās degvielas meklējumus reaktora apakšdaļā. Kompānija plāno izstrādāt radioaktīvo vielu savākšanas procedūru jau šovasar. Pats process gan varētu sākties tikai 2021. gadā. Kopumā savākšana un reaktoru iznīcināšana varētu izmaksāt 72 miljardus ASV dolāru.

2011. gada martā Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami. Fukušimas AES pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, un tādēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas AES sprādziena 1986. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!