Foto: Reuters/Scanpix
Sestdien uz Saūda Arābiju godināt piektdien mirušo karali Abdullu devušies vairāku pasaules valstu līderi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Rijādu sestdien apmeklē Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, Francijas prezidents Fransuā Olands. ASV delegāciju vada viceprezidents Džo Baidens. Ukrainas mediji ziņo, ka uz Saūda Arābiju devies arī prezidents Petro Porošenko.

Saūda Arābijas reģionālo konkurentu Irānu Rijādā ieradies pārstāvēt ārlietu ministrs Mohamads Džavars Zarifs.

90 gadu vecumā mirušais karalis pēc piektdienas lūgšanām apglabāts nemarķētā kapā Rijādā. Viņa vietā tronī sēdies 79 gadus vecais monarha brālis Salmans. Lai satiktu jauno līderi, saīsinot vizīti Indijā, otrdien Saūda Arābijā ieradīsies ASV prezidents Baraks Obama.

Jaunais karalis Salamans dažas stundas pēc troņa mantošanas paziņoja, ka turpinās sava priekšgājēja politiku. Abdulla mira piektdien pēc vairākām nedēļām slimnīcā, kur tika nogādāts ar plaušu infekciju.

Obama godināja karali, raksturojot viņu kā "vienmēr atklātu un drosmīgu savā pārliecībā". ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns slavēja karali par viņa darbu, lai "veicinātu dialogu starp pasaules ticībām".

Tikmēr cilvēktiesību aizsardzības grupas norāda, ka cilvēktiesību situācija Abdullas vadītajā valstī bijusi "drūma", un aicina jauno karali Salmanu darīt vairāk, lai aizsargātu runas brīvību un sieviešu tiesības. Aktīvisti atgādina, ka policijas karceros un cietumos notiek spīdzināšanas.

Abdulla par karali oficiāli kļuva 2005. gadā, bet pirms tam jau desmit gadus bija "de facto" valsts vadītājs, jo viņa priekštecis karalis Fahds bija par vāju pienākumu pildīšanai pēc pārciestā insulta.

Saūda Arābiju sagaida virkne izaicinājumu. Ir jānodrošina mierīga varas nodošana. Tikmēr pastāv radikālo islāmistu draudi kā valsts iekšienē, tā pie tās robežām. Saūda Arābija atrodas starp "Islāma valsts" teritorijām ziemeļos un "Al Qaeda" ietekmes zonu Jemenā dienvidos.

Valstij ir jāatrod veids kā tikt galā ar aicinājumiem pēc reformām. Rijāda izmanto pretterorisma likumus, lai apklusinātu opozīciju un sodītu kritiķus.

Ilgtermiņā valstij draud pieaugošā bezdarba problēma. Aptuveni puse iedzīvotāju ir jaunāki par 25 gadiem, bet darbavietu jaunajiem cilvēkiem pietrūkst.

Toties Saūda Arābijai ir naftas krājumi, kas nodrošina valstij nozīmīgu vietu pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!