Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas drošības spēki pagājušajā nedēļas nogalē Mekā īpašā parādē demonstrēja gatavību nodrošināt kārtību tradicionālās musulmaņu svētceļojuma jeb hadža mēneša noslēdzošajās dienās, kad svētajā pilsētā ikgadēji ierodas miljoniem svētceļnieku.

Parādē, kuru klātienē pieņēma saudarābu iekšlietu ministrs princis Abdulazis bin Saūds bin Naifs, devās dažādas militārās vienības gan parādes, gan lauka formās, tostarp ar kamuflāžas sejas krāsojumiem. Tās ietvaros notika arī pretterorisma vienību paraugdemonstrējumi, ņemot vērā, ka svētceļojuma laiku un cilvēku pulcēšanos agrāk izmantojuši teroristi, lai nodarītu pēc iespējas lielāku kaitējumu un gūtu atpazīstamību.

Katram musulmanim, ja viņa rocība to ļauj, vismaz reizi dzīvē ir jāapmeklē šī islāmā vissvētākā pilsēta, un ierasti tas notiek tieši šajā mēnesī. Pēdējā svētceļojumu nedēļa Mekā un tās apkārtnē jau gadu simteņiem ir ar skaidri noteiktu scenāriju:

  • Minā telšu pilsētā jāpavada nakts lūgšanās;
  • Pēc tās jādodas uz Arafata kalnu, kur pravietis Muhameds teicis savu pēdējo sprediķi. Kalnā vai tā tiešā apkārtnē jāpavada lūgšanās visu dienu līdz pat saulrietam, prasot Allāham piedošanu un žēlastību.
  • Minā ar akmeņiem jānomētā Sātans – rituāli jāmet akmeņi pa trim obeliskiem. To atrašanās vietās Sātans esot centies pierunāt Ābrahamu nepakļauties Dieva gribai ziedot savu dēlu Ismaēlu.
  • Noslēgumā notiek rituālā dzīvnieku kaušana, atzīmējot četras dienas ilgo Upurēšanas svētku ("Eid al-Adha") sākumu.

Hadža mēneša noslēdzošos Upurēšanas svētkus atzīmē ne tikai svētceļojuma dalībnieki, bet arī mājāspalicēji.

Visas svētceļojuma noslēguma daļas tradīcija balstās jūdu Talmudā, kristiešu Bībelē un musulmaņu Korānā aprakstītā leģendā, kurā Dievs Ābramu (arī Ābrahāmu vai Ībrahimu) aicina upurēt viņam pašu dārgāko – savu dēlu –, tā apliecinot savu ticību. Ābrams par spīti Sātana centieniem viņu apturēt to nolemj darīt. Tomēr, kad jau viņš grasās nokaut dēlu, Dievs (vai viņa sūtīts eņģelis) viņu attur, bet vietā nokaušanai atsūta aunu.

Konkrēta Upurēšanas svētku diena dažādās valstīs atšķiras, tomēr galvenā tradīcija, kā liecina nosaukums, paredz nokaut liellopu, kamieli, aitu vai kazu atkarībā no rocības un pieejamības, lai lopiņa gaļā dalītos gan ar tuviniekiem, gan trūcīgajiem. Šogad Upurēšanas svētki dažādās valstīs tiek svinēti no svētdienas, 11. augusta, līdz ceturtdienai, 15. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!