Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gatavojoties miljonu svētceļnieku uzņemšanai, Saūda Arābija augusta sākumā īpašā militārajā parādē Mekā demonstrēja gatavību nodrošināt kārtību reliģisko svētku laikā.

Parādes parasti tiek izmantotas kā spēka un gatavības demonstrācija, cenšoties bruņotos spēkus parādīt pēc iespējas priekšzīmīgākus, labi apģērbtus un ekipētus.

Vērojot fotoaģentūru attēlus no parādes musulmaņu svētajā pilsētā Mekā, secināms, ka drošības spēki bruņoti ar dažāda tipa un dažādu valstu ražojuma triecienšautenēm un mašīnpistolēm.

Kādā attēlā redzams, ka vienība soļo ar G36 triecienšauteni bez pievienotām aptverēm, aptveres nav daļai ieroču arī citās fotogrāfijās, taču tas it ne maz nav mulsinoši, ja salīdzina ar citu fotogrāfiju, kur karavīri nezināmu iemeslu dēļ soļo ar daļēji izjauktām Kalašņikova sistēmas triecienšautenēm rokās.

Minētais ierocis, visticamāk, ir Rumānijā uz padomju Kalašņikova sistēmas bāzes ražotā triecienšautene AIMS, uz ko norāda raksturīgā nolokāmā metāla laide un pastobres papildrokturis.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Taču parādē karavīru rokās redzamajiem ieročiem acīmredzami trūkst ne vien aptveres, bet arī stobra kārbas vāks, aizslēga rāmis ar aizslēgu un atgriezējatspere. Var droši apgalvot, ka ar šādu ieroci šaut nav iespējams.

Nav zināms, kāpēc saūdarābi reprezentatīvā pasākumā izvēlējušies demonstrēt daļēji izjauktus ieročus, bet tās pašas parādes ietvaros cita vienība redzama soļojam ar šādām pašām AIMS šautenēm, bet pilnā komplektā un ar aptverēm.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saūda Arābija ir viens no pasaulē lielākajiem militārajiem tērētājiem. 2015. gadā šī arābu valsts militāro tēriņu jomā apsteidza Krieviju un ieņēma trešo vietu pasaulē pēc militārajiem izdevumiem, kur atrodas joprojām.

Saskaņā ar Stokholmas Starptautiskā miera institūta (SIPRI) aplēsēm 2018. gadā Saūda Arābija militārajai jomai tērēja 67,6 miljardus dolāru, kas ir 8,8 % no valsts iekšzemes kopprodukta.

Vēl vairāk naudas drošības jomai tērē tikai ASV (649 miljardi) un Ķīna (250 miljardi). Tas liek secināt, ka savu parādes vienības apgādāšanai ar nokomplektētiem ieročiem vismaz naudas ziņā Saūda Arābijai nevajadzētu radīt pilnīgi nekādas problēmas.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

No 2014. līdz 2018. gadam Saūda Arābija bija pasaules lielākais ieroču importētājs, apliecina SIPRI dati.

Ar naftu bagātās Saūda Arābijas iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju saskaņā ar Pasaules bankas datiem 2017. gadā bija 53 845 dolāri, kas ir 12. vieta pasaulē.

Sunnītu musulmaņu valsts Saūda Arābija ir viens no reģiona smagsvariem, kas cīnās par ietekmi ar šiītu valsti Irānu. Sīrijas pilsoņu karā Saūda Arābija atbalsta pret prezidenta Bašara al Asada režīmu karojošos nemierniekus, bet Irāna – Asada spēkus.

Saūda Arābija pašlaik iesaistījusies arī karā Jemenā, karojot pret Irānas atbalstīto hutiešu nemiernieku grupējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!