Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šajās dienās Apvienotajos Arābu Emirātos notiek jau ceturtais starptautiskais medību piekūnu festivāls, kurā piedalās ap 700 šī medību veida entuziasti, zinātnieki un skatītāji no kopumā 90 valstīm, ziņo "The National".

Abu Dabi tuksesī festivālam speciāli izbūvētā bāzē pie Ramsahas saullēktos un saulrietos tiek rīkotas vistas izmēra putnu – apkakles sīgu – medības, bet pa dienu festivāla dalībnieki apgūst piekūnu uztura īpatnības, barošanas prasmes, un tradicionālo mānekļa vicināšanu, lai atsauktu trenēto putnu atpakaļ pie sevis, kā arī piedalās semināros par šīs specifiskās kultūras saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm.

Daudzās valstīs, tostarp pašos Apvienotajos Arābu Emirātos piekūnu medības kļuvušas par retu izklaidi, ko veicinājusi dabas daudzveidības izzušana. Piemēram, medībām festivāla vajadzībām izlaistas speciāli audzētas apkakles sīgas, jo dabā tās ir kļuvušas par retumu.

Kazahstānā šāda tipa medības atsevišķos reģionos joprojām ir ikdiena. Tomēr apdraudēti arī paši piekūni - ik gadu Centrālāzijas valstīs tūkstošiem putnu mirst no nāvējošas saskares ar neizolētiem elektrolīniju vadiem. Tāpat piekūnus izķer malumednieki, kas labākos eksemplārus pārdod interesentiem pat par vairākiem desmitiem tūkstošu eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!