Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins ieradies vizītē Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanu, kur tikās ar totalitārās valsts līderi Kimu Čenunu. Ķīnas un Ziemeļkorejas attiecības Kims raksturojis kā "neuzvaramas", raksta britu raidsabiedrība BBC.

Kopš Ziemeļkorejas izveidošanas Ķīna allaž bijusi Kimu režīma galvenā sabiedrotā. Tomēr pēdējo gadu laikā Pekinas un Phenjanas attiecības arī piedzīvojušas virkni izaicinājumu – Ķīna izrādījusi neapmierinātību ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu, kā arī atbalstījusi ekonomiskās sankcijas pret totalitāro valsti.

Abām valstīm šobrīd ir nesaskaņas ar ASV – Ķīnai tirdzniecības nozarē, savukārt Ziemeļkoreja nav spējusi panākt sev labvēlīgu progresu Korejas pussalas denuklearizācijas jautājumos. Jūnija izskaņā Japānā notiks G20 samits, kura ietvaros iespējama arī Sji un ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās.

Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA, komentējot Sji un Kima tikšanos, vēstīja, ka laikā, kad “starptautiskajā un reģionālajā situācijā notiek nopietnas un sarežģītas pārmaiņas,” abi līderi pauduši “viedokļus par svarīgiem un reģionālajiem jautājumiem, tostarp situāciju Korejas pussalā.” Tāpat KCNA citēja Kimu Čenunu, kurš teicis, ka sarunas ar Sji ir iespēja abām sabiedrotajām demonstrēt savu “neuzvaramo” un “nemaināmo” draudzību.

Ziemeļkorejas medijs ziņojis, ka abiem līderiem izdevies vienoties par “kopīgiem centieniem, lai veicinātu stratēģisko komunikāciju” un stiprinātu abpusēju sapratni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!