Foto: AFP/Scanpix

Tūkstošiem cilvēku Lielbritānijā pulcējas gar dzelzceļa sliedēm no Londonas līdz Jorkai valsts ziemeļos, lai redzētu slaveno tvaika lokomotīves vilkto vilcienu, kas ceturtdien dodas pirmajā reisā ar pasažieriem pēc 4,2 miljonu Lielbritānijas mārciņu (5,3 miljonu eiro) vērtā remonta.

Vilciens, kura nosaukums ir "Flying Scotsman" ("Lidojošais skots"), Londonas Kingkrosas staciju atstāja ceturtdien un to pavadīja simtiem cilvēku, kas, stāvot uz peroniem, centās vilcienu nofotografēt un aplūkot.

Piecu stundu ilgajā ceļā ar vilcienu devās apmēram 300 pasažieru, tostarp Rons Kenedijs, kurš bija "Flying Scotsman" mašīnists no 1956. gada līdz vilciena ekspluatācijas pārtraukšanai 1963. gadā.

Vilciena operatorkompānija "Virgin Trains East Coast" brīdināja par satiksmes pārrāvumu, jo uz sliedēm pulcējas fotogrāfi, cenšoties iemūžināt slavenā vilciena braucienu.

1923. gadā uzbūvētais vilciens ir Lielbritānijas dzelzceļa sistēmas zvaigzne un pirmais 1934. gadā sasniedza ātrumu simt jūdzes (160 kilometri) stundā.

Jorkas Nacionālais dzelzceļa muzejs vilciena atjaunošanu sāka 2006. gadā. Muzejā vilciens būs apskatāms līdz 6. martam, bet tad tas dosies ceļā, lai to aplūkot varētu interesenti visā Apvienotajā Karalistē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!