Foto: AP/Scanpix

Stratēģiski svarīgā Dienvidsudānas pilsēta Bora pēc nemiernieku un armijas sadursmēm ir pārvērtusies "spoku pilsētā" - tā ir nopostīta un izlaupīta, vēsta aģentūra AP.

“Slimnīcas gultā guļ stīvs līķis, zem tā peļķe ar sakaltušām asinīm. Viens no simtiem Dienvidsudānas mēnesi garā konflikta upuriem,” raksta AP.

Dienvidsudānas armijas pārstāvis, nenosaucot konkrētus ciparus, paziņoja, ka kaujā par Boru ir “daudz kritušo”, ziņo raidsabiedrība BBC. Tikmēr opozīcijas pārstāvis norādīja, ka nemiernieku karavīri no pilsētas atkāpās, lai pārgrupētos, norādot, ka Bora tagad ir “spoku pilsēta”, kas vairs nav nozīmīga.

Vēstīts, ka Dienvidsudānas armija sestdien, sakaujot tūkstošiem bijušajam viceprezidentam Riekam Mačaram lojālos kaujiniekus, ieņēma Boru. Kopš konflikta sākuma kontrole pār pilsētu, kas atrodas aptuveni 200 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Džūbas, mainījusies četras reizes.

Aptuveni 335 000 cilvēku Dienvidsudānā ir pametuši savas mājas, kopš decembrī sākās cīņas starp prezidenta Salvas Kīra spēkiem un bijušā viceprezidenta Rieka Mačara atbalstītājiem, liecina ANO aplēses. Kopš konflikta sākuma 15. decembrī tajā bojā gājuši vairāk nekā 1000 cilvēku.

Valstī notiek cīņa par varu - spriedze ir augsta kopš jūlijā prezidents Salva Kīrs atlaida valdību un savu vietnieku, kurš paziņoja, ka gribētu kandidēt 2015. gada prezidenta vēlēšanās.

Dienvidsudāna par neatkarīgu valsti kļuva 2011. gadā, kad pēc gadu desmitiem ilgušiem konfliktiem atdalījās no Sudānas. Ar naftu bagātajā valstī darbojas dažādas bruņotas grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!