Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šrilankas vidienē pēdējās dienās uzvirmojusi budistu vardarbība pret musulmaņu kopienu un policijai aizvadītajā naktī nācies pielietot asaru gāzi, lai izklīdinātu nekārtību cēlājus, trešdien paziņojušas amatpersonas. Lai novērstu nekārtību vēršanos plašumā, valsts vidienē otrdien tika izsludināta komandantstunda.

Nekārtības sākušās pēc tam, kad izplatījusies informācija par kāda musulmaņu piekauta budista vīrieša nāvi aptuveni pirms nedēļas. Pēdējo divu dienu laikā aizdedzinātas vairāk nekā 150 mājas, veikali un transporta līdzekļi un gājuši bojā divi cilvēki. Spriedze palielinājās otrdien, kad no degošas ēkas tika izvilkts kāda 24 gadus veca musulmaņa līķis.

Šrilankas valdība otrdien atvainojās musulmaņu kopienai, kas veido 10% no valsts kopējā iedzīvotāju skaita, kas ir aptuveni 21 miljons. "Mēs vēlamies atvainoties musulmaņu kopienai par necilvēcīgajiem gadījumiem, kas notikuši," Šrilankas parlamentā paziņoja uzņēmējdarbības attīstības ministrs.

Sadursmēs aizvadītajā naktī Kandi piepilsētā Menikhinā ievainoti vismaz trīs policisti, liecina policijas sniegtā informācija. Septiņi cilvēki aizturēti par komandantstundas pārkāpšanu un mēģinājumiem izraisīt nemierus. Kandi, kas atrodas 115 kilometrus no Kolombo, trešdien slēgtas skolas, un valdība nosūtījusi karavīrus palīgā policistiem.

Ārvalstu valdības izsludinājušas brīdinājumus par ceļošanu uz Šrilanku, kur otrdien noteiktā komandantstunda devusi policijai un drošības spēkiem plašākas pilnvaras aizturēt aizdomīgas personas. Lielbritānijas valdība aicinājusi savus pilsoņus Šrilankā būt piesardzīgiem, izvairīties no vietām, kur notiek protesti, un pakļauties vietējām drošības prasībām. ASV Valsts departaments brīdinājis savus pilsoņus, ka Šrilankā iespējami vēl citi incidenti.

Pēdējos gados vardarbība pret musulmaņiem Šrilankā ir pieņēmusies spēkā, un valsts līderi nav spējuši iegrožot budistu vairākuma nacionālismu. Šrilankas koalīcijas valdība ir izpelnījusies kritiku par ekstrēmistu iedrošināšanu, nespējot saukt pie atbildības grupas, kas kūda uz vardarbību un naidu.

Šrilankas ilgais pilsoņkarš beidzās 2009. gadā, kad valdības spēkiem izdevās sakaut grupējumu, kura mērķis bija nodibināt atsevišķu valsti tamilu minoritātei. Taču eksperti norāda, ka daudzi pilsoņkara cēloņi joprojām palikuši neatrisināti, un valsts relatīvā stabilitāte var sašķobīties, ja valdībai neizdosies iegūt minoritāšu grupu uzticību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!