Kopš Padomju Savienības (PSRS) tirāna Josifa Staļina nāves pagājuši jau vairāk nekā sešdesmit gadu, teju trīs desmitgades neeksistē arī pati PSRS, bet tālu Sibīrijas plašumos palēnām izzūd totalitārās sistēmas tumšāko noziegumu liecības – kādreizējās Gulag nometnes.

Gulags bija koncentrācijas un darba nometņu tīkls Padomju Savienībā, caur kura ellei izgāja miljoniem PSRS iedzīvotāju, daudzi no tiem apcietināti politisku motīvu vai izdomātu noziegumu dēļ, daudzi nekad neatgriezās.

Lai gan ieslodzījuma nometnes PSRS pastāvēja līdz pat impērijas norietam astoņdesmitajos gados, Staļina "nāves mašīnas" Gulaga lielākais pļaujas laiks beidzās līdz ar tirāna nāvi 1953. gadā. Vēl pēc trīs gadiem sākas politieslodzīto atbrīvošana.

Tālu Krievijas plašumos vēl mūsdienās kādreizējo nometņu vietās atrodamas lēnām ar dabu saplūstošas liecības par terora gadiem. To fiksēšanā milzu artavu devuši četri čehu aktīvisti, kas izveidojuši virtuālu muzeju par Gulagu "Gulag.cz" un labprāt demonstrē fotogrāfijas arī "Delfi" lasītājiem.

Projekts aizsākās pēc tam, kad tā iniciators Stepans Černouseks kopā ar draugiem piedzīvojumu meklētājiem devās uz Sibīriju pētīt tā saukto Staļina Nāves ceļu – Salekhardas- Igarkas dzelzceļa līniju Sibīrijas ziemeļos, ko PSRS diktators centās realizēt ar ieslodzīto darbaspēku uz viņu dzīvības un veselības rēķina. Dzelzceļa projekts tika pamests drīz pēc Staļina nāves.

2009. gadam sekoja vēl četras ekspedīcijas, kuru laikā grūti sasniedzamās vietās fiksēta virkne Gulaga nometņu paliekas. Izmantojot modernās tehnoloģijas, "Gulag.cz" apmeklētās ieslodzījuma vietas kartējuši, izveidojuši 3D modeļus, kā arī piedāvā 360 grādu attēlus no spocīgajiem objektiem, kas kādreiz bijuši cilvēku ciešanu pilni.

Ekspedīciju laikā kādreizējo nometņu vietā atrastas ne vien ēku un sargtorņu paliekas, bet arī darbarīki, sadzīves priekšmeti, ieslodzīto personīgās lietas un pat vēstules.

Viena no čehu aktīvistu ekspedīcijām bija uz Kodara kalniem, kur Gulaga ieslodzītie raktuvēs ieguva urāna rūdu PSRS kodolprogrammai.

"Gulag.cz" par savu misiju sauc informācijas par Gulaga un visa ar to saistīto izplatīšanu. Savā pētniecības darbā aktīvisti izmanto tādas metodes kā arheoloģija, darbu arhīvos, IT tehnoloģijas un virkni citu izpētes un prezentācijas rīku. Četru draugu komanda savu ievērojamo darbu finansē ar ziedojumiem.

Ar visu projektu "Gulag.cz" var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!