Dienvidkorejas konstitucionālā tiesa piektdien atcēla no amata valsts prezidenti Paku Gunhji, tiesai paturot spēkā parlamenta lēmumu par viņas impīčmentu saistībā ar plašu korupcijas skandālu.

Tiesas vienprātīgais lēmums nozīmē, ka 60 dienu laikā būs jārīko jaunas prezidenta vēlēšanas.

Pakas darbības ir "nopietni vājinājušas demokrātijas un likuma varas garu," sacīja konstitucionālās tiesas galvenais tiesnesis Lī Džunmi. "Prezidente Paka Gunhje ... ir atcelta."

Paka, kas ir pirmā sieviete Dienvidkorejas prezidenta amatā, kļūst arī par pirmo šīs valsts līderi, kas zaudē amatu impīčmenta rezultātā. Viņai ir jāatstāj prezidentu rezidence Zilais nams, un viņa zaudē imunitāti pret tiesisko vajāšanu.

Konstitucionālās tiesas spriedums tika nolasīts televīzijas tiešraidē. Šis process ilga nedaudz vairāk par 20 minūtēm.

Tiesa konstatēja, ka Paka ir pārkāpusi likumu, atļaujot draudzenei Čojai Sunsilai iejaukties valsts lietās, un pārkāpusi noteikumus par valsts ierēdņu darbībām.

"Prezidentei ir jāizmanto sava vara, balstoties uz konstitūciju un likumiem, un viņas darba detaļas ir jāparāda caurspīdīgi, lai tauta varētu novērtēt viņas darbu," teica tiesnesis Lī.

"Tomēr Paka pilnībā slēpa Čojas iejaukšanos valsts lietās un to noliedza, kad radās aizdomas par šo darbību, un viņa pat kritizēja tos, kuri izteica šīs aizdomas."

Pēc tiesas lēmuma tās apkārtnē sākušās nekārtības, Gunhjes atbalstītājiem protestējot pret nolemto. BBC ziņo, ka divi cilvēki gājuši bojā.

Jau vēstīts, ka Dienvidkorejas parlaments 9. decembrī nobalsoja par Pakas impīčmentu, jo viņa iesaistīta korupcijas skandālā, ko izraisīja ziņas, ka viņa esot izdarījusi spiedienu uz lielajiem uzņēmumiem, lai tie ziedotu prezidentes draudzenes Čojas Sunsilas vadītajiem fondiem.

Paka tiek vainota arī slepenu dokumentu nodošanā Čojai, kas neieņem nekādus oficiālus amatus un kurai attiecīgi nav dotas piekļuves tiesības slepenai informācijai. Čoja baudījusi arī tiesības ietekmēt politiskus lēmumus, tostarp amatpersonu iecelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!