Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tigrajas Aizsardzības spēku kaujinieki pa reģionālās galvaspilsētas Mekelles ielām parādē izveduši ap 7000 Etiopijas karavīru, atsaucoties uz tigrajiem, vēsta "Africa News".

Sagūstītie karavīri dzīti četras dienas 75 kilometru garā ceļā no Abdi Eširas līdz sestdien iesoļoja Mekelē un tika pavadīti tālāk uz Mekelles Rehabilitācijas centru.

Medijs atzīmē, ka sagūstīto karavīru skaits gan varētu būt pārspīlēts, turklāt viņu vidū, visticamāk, ir arī somālieši un eritrejieši, kuri arī karoja Etiopijas Bruņoto spēku pusē.

Tigraju spēki Mekelli atguva pagājušajā nedēļā, kad no tās atkāpās federālie spēki un premjers vienpusēji noslēdza astoņus mēnešus ilgušo karadarbību, izsludinot pamieru. Kaujinieki pārņēmuši visas lielākās reģiona pilsētas un tajās šonedēļ norisinājušās ielu svinības.

Iepriekš ziņots, ka federālās valdības spēki apzināti demolējuši slimnīcas, kā arī laupījuši. Tāpat drošības apsvērumu dēļ tika izsludināta komandantstunda, faktiski padzenot cilvēkus no ielām.

Tigrajā gan saglabājas augsts bada risks, ko padziļina konfliktā izpostītā apgādes infrastruktūra.

Pērnā gada novembrī valsts premjers Abijs Ahmeds uz Tigraju nosūtīja bruņotos spēkus, lai no šī reģiona padzītu tur reiz valdošo politisko spēku - "Tigrajas Tautas atbrīvošanas fronti" (TPLF). Ahmeds toreiz teica, ka šāds solis sperts, lai atbildētu uz TPLF veiktajiem uzbrukumiem federālās armijas nometnēm. TPLF apsūdzības par uzbrukumu armijai ir noraidījusi.

Novembra izskaņā Ahmeds, kurš savulaik arī ticis pie Nobela miera prēmijas, pavēstīja, ka federālie spēki, pēc to iesoļošanas Mekellē, ir uzvarējuši. Taču šonedēļ tigraju kaujiniekiem izdevās atgūt kontroli pār reģiona galvaspilsētu.

Otrdien tigraju spēki iegāja vēl vienā pilsētā, kas atrodas aptuveni 140 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Mekelles. Organizācija "International Crisis Group" ziņojusi, ka Tigrajas kaujinieki šobrīd "kontrolē lielāko daļu reģiona, tostarp tā lielpilsētas".

Etiopijas ziemeļu reģiona lokālie spēki guva šos panākumus, "galvenokārt izmantojot tautas atbalstu un ieroču un resursu sagrābšanu no pretiniekiem", iepriekš "Al Jazeera" skaidrojis analītiķis Viljams Deivisons.

Ziņas par tigraju kaujinieku veiksmīgo ofensīvu sagaidītas ar ielu svinībām vairākās vietās, jo federālo spēku karavīri, viņu sabiedrotie no Eritrejas un premjera ieceltās pagaidu reģionālās valdības locekļi ir pametuši savus posteņus, atzīmē medijs.

Pret federālo valdību noskaņotie kaujinieki pauduši gatavību neapstāties pie pašreiz sasniegtā un vajadzības gadījumā savus pretiniekus tvarstīt arī ārpus Tigrajas - pat Etiopijas un tās sabiedrotās Eritrejas galvaspilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!