Šajā dienā tieši pirms pieciem gadiem Japānas piekrastē notika spēcīga zemestrīce, kurai sekoja iznīcinošs cunami un kodolkatastrofa, kas par sevi atgādinās vēl daudzām nākamajām paaudzēm.

Pazemes grūdieni aptuveni 70 kilometrus no krasta un 30 kilometru dziļumā sakustināja milzīgas ūdens masas, izraisot līdz pat 40 metru augstus cunami viļņus. Tie cits pēc cita ar milzīgu spēku aizskaloja veselas piekrastes pilsētas.

Tūlītēji gāja bojā nepilni 19 000 cilvēku, bet ievainojumus guva vairāk nekā 6000. Nopietni cieta arī Fukušimas AES, no kuras noplūda bīstams radiācijas daudzums.

Milzīgās ūdens masas zemākās vietās pilnībā aizskaloja pat kilometriem tālu no krasta esošo apbūvi. Gandrīz bez pēdām no zemes tika noslaucīti nepilni 130 000 māju, daļēji sabruka un lielākoties vēlāk bija jānojauc vēl 270 000 būvju, bet ap 750 000 ēku bojājumi tika atzīti par novēršamiem. Kopumā pēc postošās zemestrīces uz pagaidu vai jaunām mājām tika pārcelti gandrīz 340 000 cilvēku.

Plašā zonā ap atomelektrostaciju joprojām noteikta aizlieguma zona, no kuras evakuēti gandrīz visi reiz tajā dzīvojušie, bet citādi pēc notikušās katastrofas viss joprojām atstāts gandrīz neaiztikts.

Pērnā gada pavasarī evakuētajā zonā uzņemts video:

Tikai daži kategoriski atteikušies pamest savu dzīvesvietu par spīti spēcīgajam radiācijas starojumam. Evakuētās teritorijas daļā, kas atrodas tālāk no bojātās atomelektrostacijas, ar īpašām atļaujām drīkst iebraukt to agrākie iedzīvotāji, žurnālisti un noteiktu gidu vadītas tūristu grupas.

Savukārt pārējā piekrastes zona piedzīvojusi milzīgas pārmaiņas - visi gruveši un atkritumi jau sen ir aizvesti uz speciālām atkritumu novietnēm, kuros šķirošanas darbi notiks vēl daudzus gadus. Iepriekš attīrītās teritorijas tagad tiek uzbērtas, lai nodrošinātos pret līdzīgām katastrofām nākotnē.

Foto: AP/Scanpix

Tāpat plašā piekrastes joslā top milzīgi dambji, viļņu šķēlēji un aizsprosti, kuriem reiz jāiztur vēl augstāki cunami viļņi un jānosargā pilsētas, kuras pirms pieciem gadiem izpostīto vietā vēl nemaz nav uzbūvētas. Tomēr redzams, ka seku likvidēšanas darbi vēl ir tālu no pabeigšanas.

Lai novērtētu, kā japāņi atjauno dabas katastrofas sagrauto apvidu, piedāvājam salīdzināt fotogrāfijas, kuras dažādu preses aģentūru fotogrāfi uzņēmuši 2011. gadā (atsevišķos gadījumos 2012. gadā) un šī gada pirmajos mēnešos:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!