Foto: AP/Scanpix

Desmitiem tūkstoši cilvēku svētdien izgāja Brazīlijas ielās, lai atbalstītu impīčmenta ceļā no amata atcelto valsts prezidenti Dilmu Rusefu un protestētu pret jauno valdību, ko veido varu pārņēmušais Mišels Temers.

Demonstrācijas organizatori, kas Temera nonākšanu pie varas dēvē par valsts apvērsumu, paziņoja, ka protesta akcijā Sanpaulu piedalījās 100 tūkstoši cilvēku, no kuriem daudziem rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Nost ar Temeru!" un "Tūlīt rīkot tiešas vēlēšanas!".

Brazīlijas Senāts trešdien nobalsoja par Rusefas atcelšanu no prezidenta amata, vainojot viņu manipulācijās ar valsts budžetu. Ar Senāta lēmumu bijušais viceprezidents un Rusefas sāncensis Temers tika iecelts valsts vadītāja amatā.

Protesti noslēdzās ar demonstrantu un policijas sadursmēm. Ziņu vietne "G1" vēstīja, ka policija raidījusi gāzes granātas pret demonstrantiem.

Temers, kurš tūlīt pēc stāšanās amatā devās uz G20 valstu grupas samitu Ķīnā, paziņoja, ka protestus rīko "nelielas grupas un nodevēji".

"Tās ir nelielas grupas," plašsaziņas līdzekļos citēts Temera teiktais. "Man nav skaitļu, bet tur ir 40, 50, 100 cilvēku. Nekā vairāk tur nav. Es nedomāju, kas tas ir liels skaits no 204 miljoniem Brazīlijas iedzīvotāju," viņš piebildis.

Opozīcija ir noraidījusi valsts prezidenta nosaukto protestētāju skaitu. "Apvērsumā pie varas nonākušais Brazīlijas prezidents sacīja, ka mūsu demonstrācijā ir bijuši 40 cilvēku. Šeit ir tie 40 cilvēku - mēs Paulistas avēnijā [Sanpaulu] esam jau nepilni 100 tūkstoši," sacīja vienas no protestus organizējošās opozīcijas grupas biedriem Giļerme Bouļoss.

Demonstrācija notika svētdienas vēlā pēcpusdienā, lai netraucētu paralimpisko spēļu lāpas ceļam. Spēles Riodežaneiro sāksies trešdien. Riodežaneiro svētdien demonstrācijā piedalījās 2000 cilvēku.

Rusefa, kas nāca pie varas 2011. gadā un bija pirmā sieviete Brazīlijas prezidenta krēslā, tika apsūdzēta par manipulācijām ar budžetu, lai tādējādi maldinātu vēlētājus pirms 2014. gada vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!