Foto: EPA/Scanpix/LETA
Tūkstošiem cilvēku, galvenokārt skolēni, visā Vācijā piektdien piedalās “Fridays for Future” demonstrācijās, kas īpašu uzmanību pievērš politiķu pasivitatei cīņā ar klimata izmaiņām, vēsta ziņu aģentūra DPA.

Policijas pārstāvji lēš, ka Hamburgā dalībnieku skaits sasniedz 17 tūkstošus, lai gan organizatori paredzēja 10 tūkstošus dalībnieku. Vairāki tūkstoši cilvēku arī pulcējas pie Brandenburgas vārtiem. Pilsētas pārstāvji minēja, ka tiek sagaidīts, ka demonstrāciju dalībnieku skaits pieaugs vēl vairāk, jo pēcpusdienā beidzas mācības skolēniem un studentiem.

Demonstrāciju dalībnieki skandēja "Mēs esam šeit, mēs esam skaļi, jo jūs nozogat mūsu nākotni". Plakāti saturēja tādus saukļus kā "Apturiet klimata slepkavas", skolēniem rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Klimats tagad, mājasdarbi vēlāk" un "Planētas B nav".

Piektdienas masu protests ir otrs šāda veida pasākums. Pirmais norisinājās 15. martā, kad 1,9 miljoni cilvēku pievienojās starptautiskajai kustībai.

Protestētāji iestājas pret politiķu pasivitāti cīņa ar klimata izmaiņām, norādot uz 2015. gadā noslēgto Parīzes vienošanos, kuras mērķis ir samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešus tā, lai noturētu globālo sasilšanu zemāk par diviem grādiem pēc Celsija. Tiek aicināts arī vienlaikus pielikt pūliņus globālās temperatūras kāpuma ierobežošanai ar 1,5 grādiem, tādējādi pēc iespējas samazinot klimata pārmaiņu sekas.

Taču daudzi zinātnieki un klimata aktīvisti apgalvo, ka ar to nepietiks un jāizvirza ambiciozāki mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!