Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem protestētāju Peru galvaspilsētā Limā izgājuši ielās, lai piedalītos demonstrācijās. Protestētāji pieprasa prezidentes Dinas Boluartes atstādināšanu no amata, raksta "Al Jazeera".

Demonstranti ceturtdien pulcējās Limas vēsturiskā centra rajonā, kur izcēlās sadursmes ar drošības spēkiem. Varas iestādes centās neļaut protestētājiem sasniegt galvenās valdības ēkas, tostarp Kongresa ēku, kā arī galvaspilsētas biznesa un dzīvojamos rajonus.

Daži no protestētājiem meta akmeņus, mēģinot izkļūt cauri policijas posteņiem, savukārt policisti atbildēja ar asaru gāzes lādiņiem, kas lika protestētājiem bēgt.

Policija lēsa, ka protestos piedalījās aptuveni 3500 cilvēku, bet citi apgalvoja, ka šis skaitlis ir divreiz lielāks.

Politiskā krīze Peru ir pārņēmusi kopš eksprezidenta Pedro Kastiljo atstādināšanas no amata. Prezidenta krēslā Kastiljo noturējās vien nedaudz ilgāk par gadu – viņš tika atstādināts impīčmenta ceļā. Vēl pirms atstādināšanas Kastiljo tika apsūdzēts korupcijā. Tāpat viņš bija izpelnījies kritiku par neefektīvu valsts pārvaldi. Dažas stundas pirms likumdevējiem bija jāsāk debatēt par Kastiljo impīčmentu, prezidents televīzijā teica runu, izziņojot Kongresa atlaišanu. "Mēs pieņēmām lēmumu noteikt ārkārtas stāvokli," viņš teica.

Viss noslēdzās ar prezidenta aizturēšanu un izvirzītām apsūdzībām dumpībā. Vietējie mediji ziņojuši, ka aresta brīdī Kastiljo centies nonākt Meksikas vēstniecībā. Kastiljo vietā stājās viņa viceprezidente Dina Boluarte, kļūstot par pirmo sievieti Peru prezidenta amatā.

Lai gan protestētāji pieprasa viņai atkāpties, Boluarte šķietami negrasās akceptēt demonstrantu prasības. Ceturtdienas vakarā televīzijas runā kopā ar galvenajām valdības amatpersonām viņa pateicās policijai par "vardarbīgo protestu" kontroli un solīja vainīgos saukt pie atbildības.

Kopumā ceturtdien visā valstī ievainoti 22 policisti un 16 civiliedzīvotāji. Pagājušajā nedēļā Boluartes valdība pagarināja ārkārtas stāvokli Limā un Puno un Kusko reģionos valsts dienvidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!