Foto: AFP/Scanpix
Turcijas policija sestdien raidīja plastmasas lodes un asaru gāzi, lai izklīdinātu simtiem protestētāju, kas pulcējās pie opozīcijas laikraksta "Zaman" redakcijas dienu pēc tam, kad varas iestādes vardarbīgā reidā sagrāba kontroli laikrakstā.

"Brīvu presi nevar apklusināt," kliedza protestētāji.

Policija izmantoja daudz asaru gāzes, ūdens lielgabalu un plastmasas ložu, lai izklīdinātu apmēram piecus simtus protestētāju, kas pulcējušies pie "Zaman" redakcijas Stambulā, novēroja ziņu aģentūras AFP fotogrāfs.

"Zaman", kas ir cieši saistīts ar Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana ietekmīgo pretinieku - trimdā ASV mītošo garīdznieku Fetullu Gilenu -, piektdien ar tiesas rīkojumu, kas izdots pēc Stambulas prokuratūras lūguma, nonāca valdības iecelta administratora pārraudzībā.

Policija arī piektdienas vakarā izmantoja asaru gāzi un ūdens lielgabalu, lai izklīdinātu simtiem cilvēku, kas pulcējās pie laikraksta redakcijas, lai protestētu pret tiesas lēmumu.

Sestdien protestētāju pūlis pulcējās pie laikraksta redakcijas, turot rokās tā jaunāko numuru, lai izrādītu solidaritāti ar tā darbiniekiem, kas ēkā iegāja policijas uzraudzībā.

Tiesas rīkojums izraisīja bažas ASV un Eiropas Savienībā pirms pirmdien gaidāmā Eiropas Savienības un Turcijas premjera Ahmeta Davutolu samita Briselē.

Iepriekš piektdien mediju nama darbinieki gatavoja jaunāko laikraksta numuru, kad valdības iecelts pilnvarotais ar prokurora pieprasītu tiesas orderi pārņēma kontroli laikrakstā un nomainīja tā vadību. Jaunākā laikraksta numura virsraksts bija "Vācieties prom, zagļi".

Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu" nevēstīja par iemesliem tiesas orderim. Arī laikraksta darbinieki norādīja, ka nav informēti par apsūdzībām izdevniecībai. Tādu rīcību pret opozīcijas laikrakstu nosodīja starptautiskās tiesību un žurnālistu aizsardzības grupas.

"Zaman" ir izdevumi vairākās valodās, tostarp turku un angļu. "Zaman", kura, pēc laikraksta paša datiem, tirāža pērn bija vidēji 850 tūkstoši eksemplāru, tiek uzskatīts par daļu no Gilena tīkla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!