Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas armija un tās atbalstītie Sīrijas opozīcijas grupējumu kaujinieki, kuri nedēļas nogalē iekaroja vēsturiski kurdu apdzīvoto Sīrijas Afrīnas reģiona centru, sestdien izlaupījuši ieņemtās pilsētas veikalus un iedzīvotāju mājokļus, liecina aģentūras AFP fotogrāfu uzņemtie attēli.

Kaujinieki guvumu stiepuši laukā pa artilērijas apšaudēs un uzlidojumos cietušo veikalu skatlogiem un pārmeklējuši kurdu pamestās mājas. Vairākas fotogrāfijās redzams, kā laupījums tiek krāmēts kravas automašīnās un zagtu traktoru vilktās piekabēs. AFP žurnālisti vēsta, ka Turcijas apbruņotie opozīcijas kaujinieki no dzīvokļiem, restorāniem un tirdzniecības vietām ņēmuši gan pārtikas preces, gan elektroniskās ierīces, gan gultasveļu un citas preces.

Kaujinieki redzēti arī uzlaužam un nozogam ielu malās atstātās automašīnas, kā arī krāmējot piekabēs atrastos motociklus. Ar nolaupītajām precēm pilnie transportlīdzekļi pilsētu vēlāk pametuši.

Lielākā daļa no pilsētas un tās tuvākās apkārtnes aptuveni 350 000 iedzīvotāju, kurus Turcija sakās atbrīvojusi no teroristiem, Afrīnu pameta pagājušās nedēļas laikā, kad bija skaidrs, ka līdz pilsētas ieņemšanai palikušas vien dienas. Lai gan neliela daļa Afrīnas reģiona dienvidaustrumu daļas joprojām ir kurdu "Tautas aizsardzības vienību" kontrolē, Turcijas 20. janvārī pret kurdiem sāktā kampaņa "Olīvas zars" faktiski uzskatāma par noslēgtu.

Svētdien Sīrijas pilsētā daudzviet tika pacelti Turcijas karogi un pilsētā daudzviet bijušas dzirdamas Turcijas armijas karavīru un kaujinieku gaisā raidītas zalves. Savukārt sociālajos tīklos plašu sašutumu izraisīja fotoattēli ar nogāztu un sadauzītu skulptūru pilsētas centrā. Skulptūra attēloja Kavu - leģendāru varoni, kurš reiz savu tautu atbrīvojis no apspiedējiem. Dienā, kad viņš to paveicis - 21. martā -, Irānā, Afganistānā, kā arī visās kurdu apdzīvotajās teritorijās svin jaunā gada sākumu.

Turcijas oficiālajos paziņojumos Sīrijas kurdu pašpārvaldes politiski militārā organizācija "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) tiek uzskatīta par teroristiem. Savukārt virkne rietumvalstu, tostarp ASV, YPG vadītos "Sīrijas demokrātiskos spēkus" joprojām dēvē par efektīvāko spēku reģionā pret "Daesh".

Afrīna gan ir un bija vienīgā YPG kontrolētā teritorija, kurā nav izvietoti Rietumu karavīri, jo līdz Turcijas iebrukumam tajā karadarbība nebija notikusi. Rietumvalstu, īpaši ASV spēki, ir izvietoti citos kurdu pārvaldītajos reģionos, tostarp Menbižā, kuru Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pasludinājis par nākamo mērķi pēc Afrīnas. Iepriekš kurdi no Menbižas ar ASV atbalstu padzina "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!