Foto: Arhīva foto

Turkmenistāna vismaz divus kuģus aprīkojusi ar pretgaisa aizsardzības ieročiem - Francijā ražotajām "SIMBAD-RC" ūdens-gaiss raķešu sistēmām. Šāds bruņojums liecina par valsts vēlmi nodrošināties pret potenciāliem uzbrukumiem no gaisa tās krastam vai Kaspijas jūrā esošajai naftas un gāzes infrastruktūrai, raksta "Eurasia Net".

Francijas ieroču ražotājs MBDA par spīti militārā portāla "Janes" ziņotajam, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, par šādu rakešu pārdošanu Turkmenistānai, līdz šim darījumu nav atzinis. Savukārt tagad internetā nopludināti fotoattēli (galerija zemāk), kuros redzams, ka ar jaunajām raķetēm aprīkoti vismaz divi Turcijā izgatavoti patruļkuģi.

Fotogrāfijas uzņemtas oficiālā valsts prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova vizītes laikā 17. janvārī. Tās publicējis trimdā dzīvojošās opozīcijas portāls "chrono-tm.org".

Turkmenistāna iepirkusi desmit Turcijā ražotus "Tuzla" klases kuģus. Starptautiskais Stokholmas miera izpētes institūts iepriekš ziņojis, ka tie aprīkoti arī ar citu Rietumos ražotu aparatūru, norāda "Eurasia Net". Tiem ir beļģu ražoti radari un Itālijā izgatavoti ieroči. Turklāt institūts apgalvo, ka MBDA Turkmenistānai pārdevis 20 raķešsistēmas, kas varētu nozīmēt, ka ar tām aprīkoti visi "Tuzla" kuģi.

Jūras flotes pastiprināšana pret uzbrukumiem no gaisa varētu būt saistīta ar Turkmenistānas vēlmi zem Kaspijas jūras izbūvēt gāzesvadu, ko atbalsta Eiropas Savienība, bet pret ko iebilst Krievija.

Tāpat Turkmenistānai ir strīds ar Azerbaidžānu par iegulu izpētes teritorijām jūrā, un Irāna, lai gan nav izvērsusi atklātas konfrontācijas, līdz šim nav bijusi arī atvērta komunikācijā ar savu ziemeļu kaimiņvalsti, norāda medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!