Foto: Reuters/Scanpix

Turkmenistānas galvaspilsētā Ašgabatā pirmdien atklāta zeltīta statuja, kurā valsts prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs attēlots sēžam uz zirga un turot rokā balodi. Šis ir jau kārtējais apliecinājums aizvien pieaugošajam valsts diktatora personības kultam, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Uz augstā postamenta stāvošās statujas atklāšanas laikā izlaistas baltas dūjas un debesīs palaisti krāsaini baloni, bet studenti saukuši "Slavu Arkadagam!" jeb "Slavu Sargātājam!", kas ir Berdimuhamedova oiciālais tituls. 25. maijā tiek atzīmēta Arkadaga diena.

Kopumā piemineklis ir 21 metru augsts un atrodas galvaspilsētas centrālajā laukumā. Prezidenta un zirga tēli klāti ar 24 karātu zeltu. Savukārt pjedestāls veidots no marmora.

Kopējais pieminekļa tēls ļoti atgādina ikonisko Sanktpēterburgā esošo Krievijas cara Pētera I pieminekli, kurš atklāts 1782. gadā. Tomēr Turkmenistānas līderim veltītais piemineklis ir augstāks.

Prezidents līdz šim savā valstī ieguvis slavu kā liels zirgu mīlētājs un ieguvis titulus "Tautas zirgu audzētājs" un "Labākais žokejs un skolotājs". Tomēr ne visa pieredze ar zirgiem diktatoram bijusi veiksmīga - 2013. gadā viņš pēc kādām sacensībām nokrita no zirga, kas tika arī nofilmēts.

Bijušais zobārsts Berdimuhamedovs par valsts vadītāju kļuva pēc priekšgājēja Saparmurata Ņijazova nāves 2006. gadā. Ņijazovs mira 66 gadu vecumā, bet bija paguvis iemantot ekscentriska autoritāra līdera slavu. Tostarp viņš pieņēma Turkmenbaši jeb "turkmēņu aizstāvja" titulu.

Arī Ņijazovs pats sev uzcēla zeltītus pieminekļus vairākās valsts lielākajās pilsētās. Īpatnējākais no tiem ir uz 75 metrus augstas ar marmoru klātas torņveida ēkas stāvoša 15 metrīga zeltīta skulptūra, kura rotē, lai tā vienmēr ar seju būtu pret sauli. Tā tiek dēvēta par "Neitralitātes arku" un joprojām apskatāma valsts galvaspilsētā.

Berdimuhamedovs, nākot pie varas, solīja ieviest demokrātiskas reformas, bet pārmaiņas valstī nav jūtamas. Ja neskaita aktīvo tirdzniecību ar dabasgāzi, kas tuksnešainajā valstī ir galvenā bagātība, Turkmenistāna ir arī viena no izolētākajām valstīm pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!