Pēc pretrunīgi vērtētā miljardiera Donalda Trampa stāšanās ASV prezidenta amatā visā valstī notikuši iespaidīgi protesti, kuros nācies iejaukties arī kārtības sargiem, vēsta ASV mediji.

Lai paustu savu neapmierinātību par Trampa stāšanos amatā, cilvēki devās ielās tādās pilsētās, kā Vašingtonā, Ņujorkā, Portlendā, Sietlā, Dalasā, Čikāgā un citās.

Vašingtonā protesti bija daudz vardarbīgāki nekā citur, un policija aizturēja 217 protestētājus, kuri savu neapmierinātību demonstrēja pārlieku aktīvi. Tāpat seši Vašingtonas policisti guva ievainojumus. Arī pārējās pilsētās bija aizturētie, tomēr to skaits nebija tik liels.

Protestu laikā tika aizdedzinātas vairākas mašīnas, tostarp arī limuzīns, vēsta aģentūra "Reuters". Vēl tika dedzināti atkritumi un mestas petardes. Sietlā demonstrācijas laikā viens cilvēks tika sašauts vēderā, savukārt Portlendā policija tika apmētāta ar akmeņiem. Vairākkārt Policijai nācās pielietot asaru gāzi, lai mēģinātu ieviest kārtību.

Cilvēki protesta gājienus devās arī citu valstu pilsētās, kā, piemēram, Tokijā, Londonā, Berlīnē un Honkongā.

Jau vēstīts, ka Tramps piektdien, 20. janvārī, ASV prezidenta amatā stājās ar svinīgo inaugurāciju un zvērestu.

Republikāniskās partijas kandidāts Tramps uzvarēja 8. novembrī notikušajās vēlēšanās, lai gan pirms tam eksperti un dažādas aptaujas prognozēja Demokrātiskās partijas pārstāves Hilarija Klintones uzvaru.

Trampa labvēlīgie izteikumi par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un NATO veltītā kritika ir radījusi bažas, vai jaunais prezidents nekaitēs Eiropas drošībai pēdējo gadu Krievijas militārās agresijas kontekstā.

Prezidenta vēlēšanu norisi ir aizēnojušas ASV izlūkdienestu bažas, ka vēlēšanu procesā ar mērķi veicināt Trampa uzvaru, ir iejaukusies Krievija, organizējot kiberuzbrukumus un nopludinot Demokrātiskās partijas biedru e-pastu saraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!