Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tūkstošiem cilvēku sestdien piedalījās praida parādē Varšavā, kas šogad tiek organizēta kopā ar Ukrainas LGBTQ kopienu.

Kijivā praida parāde šogad nav iespējama kara dēļ. Ukrainā ieviestais karastāvoklis aizliedz lielu pulcēšanos.

Varšavā parādes dalībnieki devās četrus kilometrus garā gājienā pa pilsētas centru, pieprasot lielāku toleranci un vienlīdzīgas tiesības. Viņu plakāti vēstīja "Mīlestība ir mīlestība" un "Pieņemšana".

Polijā viendzimuma laulības nav atļautas, un konservatīvās valdības skatījumā cīņa par plašākām LGBTQ tiesībām apdraud katoliskās baznīcas vērtības.

Šogad Varšavas Vienlīdzības parāde norisinājās reizē ar Kijivas praidu un paužot atbalstu Ukrainas cīņai par brīvību.

"Mēs maršējam politiskajam atbalstam Ukrainai un par pamata cilvēktiesībām ukraiņu tautai," noradīja organizācijas "KyivPride" direktors Lenijs Emsons.

"Tās nav svinības. Mēs gaidīsim uzvaru, lai svinētu," viņš piebilda.

Krievijas karā pret Ukrainu par upuriem kļūst arī lesbietes, geji, biseksuāļi un transpersonas, un pēdējā laikā Ukrainā atkal aktualizējies jautājums par viendzimuma partnerību atzīšanu, arī tādēļ, lai viendzimuma partneriem būtu tiesības apbedīt dzīvesbiedru nāves gadījumā kara laikā.

Ja Ukraina zaudētu karā, tā būtu traģēdija visai ukraiņu tautai, bet LGBTQ kopienai draudēta pilnīga likvidācija, brīdināja Emsons. Viņš sacīja, ka zaudējuma gadījumā LGBTQ cilvēki tiktu nogalināti, būtu spiesti bēgt vai slēpt savu identitāti.

"KyivPride" savā manifestā aicina cilvēkus apzināties, ka ģeogrāfiskā robeža starp demokrātisko Ukrainu un autokrātisko Krieviju un Baltkrieviju nav tikai līnija starp valstīm, bet arī robeža starp brīvības teritoriju un apspiešanas zonu.

Līdz 1993. gadam homoseksuālisms Krievijā tika atzīts par krimināli sodāmu nodarījumu, bet pēc tam līdz 1998. gadam oficiāli uzskatīts par garīgu saslimšanu. Savukārt 2013. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja likumu par "homoseksuālisma propagandas" aizliegumu nepilngadīgo klātbūtnē.

LGBTQ aktīvisti 2013. gada likumu uzskata par veidu, kā demonizēt un diskriminēt LGBTQ kopienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!