Foto: Vida Press

Pēc asiņainajiem teroraktiem, kas 29. un 30. decembrī satricināja Volgogradu, laupot vismaz 34 dzīvības, Krievijas dienvidu pilsētā un citur valstī ir pastiprināti drošības pasākumi, bet Volgogradas apriņķī izsludinātas piecu dienu ilgas sēras.

Par spīti Jaungada svētku tuvumam pilsētas ielas un veikali ir tukši, svētku pasākumi un uguņošana ir atcelta. Pilsētnieki gandrīz pilnībā pārtraukuši izmantot trolejbusus, raksta ziņu vietne "Lenta.ru".

Tikmēr ielās izvests liels skaits drošībnieku, kas veic pastiprinātas pārbaudes un īpašu uzmanību pievērš stacijām un citiem objektiem, kuros pulcējas cilvēki un ir stratēģiska nozīme.

Drošībnieku skaits palielināts piesaistot iekšējā karaspēka brigādi, kas Volgogradas ielās strādās kopā ar policiju, skaidroja pretterorisma komisijas vadītājs Aleksandrs Bortņikovs. Pilsētas ielās redzami daudzi drošības dienestu darbinieki un kinologi ar suņiem.

Tikmēr ārsti turpina cīnu par cietušo dzīvībām un veselību, bet pilsētnieki ziedo asinis.

Jau vēstīts, ka  svētdien Volgogradā notika sprādziens stacijā "Volgograda-1". Savukārt pirmdienas rītā pašnāvnieka sarīkots sprādziens satricinājis cilvēku pilnu trolejbusu.

Par teroraktiem un to sarīkotājiem joprojām cirkulē pretrunīga informācija. Sākumā ziņots, ka sprādzienu stacijā sarīkoja kāda dagestāniete, bet vēāk pieļauts, ka tas tomēr varētu būt bijis vīrietis. Nav zināms, vai vīrietis un sieviete varēja būt darbojušies kopā.

Pirmdienas rītā notikušo sprādzienu trolejbusā sarīkojis spridzinātājs pašnāvnieks. Spridzekļa jauda bijusi ekvivalenta četriem kilogramiem trotila, paziņoja izmeklētāji. Abi noziegumi bijuši savstarpēji saistīt.

Nāvējošs sprādziens pilsētas autobusā atskanēja arī oktobrī.

Pastiprināta uzmanība Krievijas spējām garantēt drošību ir pievērsta pirms 2014. gada sākumā gaidāmajām ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos. Krievijas prezidents Vladimirs Putins Soču olimpiskās spēles cer izmantot Krievijas ekonomisko un sociālo sasniegumu izrādīšanai. Tomēr Soči atrodas tuvu nemierīgajam Ziemeļkaukāza reģionam, kas pēc Padomju Savienības sabrukuma ir piedzīvojis divus karus Čečenijā un biežu vardarbību Dagestānā, Ingušijā un Kabardas-Balkārijā.

Izjaukt spēles ir draudējis Ziemeļkaukāza nemiernieku līderis Doku Umarovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!