Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ledus skulptūru festivālā Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā tapusi milzīga ledus ballistiskā raķete, kas izraisījusi apkārtējo sajūsmu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Kā vēsta medijs, ledus ballistiskā raķete "Hwasong-15" bijusi pasākuma "zvaigzne", kuru steiguši apjūsmot un iemūžināt visi klātesošie.

Kā paudusi Ziemeļkoreja, ledus skulptūrā redzamā ballistiskā raķete "Hwasong-15" būšot tehnoloģiski daudz attīstītāka par visām iepriekšējām raķetēm. Tāpat ziņots, ka tieši "Hwasong-15" Ziemeļkoreja izmēģināja novembrī. Palaistā "Hwasong- 15" raķete tika raksturota kā "pati jaudīgākā" līdz šim.

Raķete novembrī sasniedza 4475 metru augstumu un 53 minūšu ilgā lidojuma laikā mēroja 950 kilometrus, paziņoja Phenjana. Arī Dienvidkorejas aplēses bija līdzīgas. Raķete sasniegusi lielāku augstumu nekā jebkura cita līdz šim Ziemeļkorejas izmēģinātā un iekritusi Japānas ūdeņos aptuveni 250 kilometrus no krasta.

Tāpat festivālā no ledus skulptūrām tika izveidoti Ziemeļkorejas kosmētikas labumi, delfīni, traktori, laiva un citi objekti.

Pēc tam virs pasākuma norises vietas notikusi arī Jaunā gada uguņošana.

Festivālu arī pārraidījusi Ziemeļkorejas valsts televīzija. Jaungada vakarā arī tika pārraidīta Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna svētku uzruna, kurā viņš solīja ķerties pie kodolieroču un raķešu masveida ražošanas.

"Mums masveidā ir jāražo kodolgalviņas un ballistiskās raķetes un jāpaātrina to dislokācija," aicināja Kims, atkārtojot iepriekš pausto, ka Ziemeļkoreja ir kļuvusi par kodolvalsti. Viņš uzrunā valsts televīzijā arī noraidīja Vašingtonas Ziemeļkorejai veltītos brīdinājumus par tās kodolieroču un raķešu programmām.

Ziemeļkoreja "var tikt galā ar jebkuriem ASV radītiem kodoldraudiem, un tai ir spēcīgas kodolatturēšanas spējas, kas spēj liegt ASV iespēju spēlēties ar uguni", paziņoja Kims.

"Kodolpoga vienmēr atrodas uz mana galda. Tā nav šantāža, bet realitāte," viņš brīdināja.

Uzrunas laikā Kims arī norādīja, ka viņa vadītā valsts ir atvērta sarunām ar Dienvidkoreju un ir gatava piedalīties Ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā.

Jau ziņots, ka ANO Drošības padome 2017. gadā trīsreiz noteikusi sankcijas pret Ziemeļkoreju, 5. augustā vēršoties pret dzelzs, ogļu un zivsaimniecības nozarēm, 11.septembrī vēršoties pret tās tekstilrūpniecību un ierobežojot naftas piegādes, un 22. decembrī ierobežojot naftas pārstrādes produktu piegādes.

28. decembrī ANO Drošības padome liedza iebraukt starptautiskās ostās četriem Ziemeļkorejas kuģiem, kas tiek turēti aizdomās par tādu preču pārvadāšanu, ko aizliedz Phenjanai noteiktās starptautiskās sankcijas. Kuģu iebraukšanas ostās bloķēšanu paredz 5.augusta rezolūcija.

ANO noteiktais aizliegums ir daļa no starptautiskiem centieniem ierobežot Ziemeļkorejas ballistisko raķešu un kodolieroču programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!