Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Totalitārās Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns, kurš ir centrālais personāžs valsts medijos, apmeklējis un novērtējis apavu ražošanu austrumu pilsētā Vonsanā, liecina oficiālās ziņu aģentūras KCNA izplatītās fotogrāfijas.

Neatkarīgiem ārvalstu žurnālistiem parasti nav pieejas Kima gaitām un iespējas doties līdzi viņa vizītēs pa valsti, tāpēc nevar neatkarīgi pārbaudīt valsts kontrolētās KCNA paustā ziņas.

Viens no retajiem ārvalstu fotogrāfiem, kuram ir bijusi iespēja doties tūrē ārpus galvaspilsētas Phenjanas, kas tiek izrādīta kā skaista fasāde, ir brits Eds Džons. Viņa attēlus no Ziemeļkorejas var apskatīt šeit.

Spilgtākā Ziemeļkorejas režīma iezīme ir vadoņa kults – bez viņa klātbūtnes nav iedomājams neviens nozīmīgs pasākums. Savukārt tik ierastajos kadros, kur Kims inspicē rūpnīcas, fermas, armijas daļas, jaunceltnes un daudz ko citu, vērojami centieni parādīt, ka valstī rit laba un pārtikusi dzīve.

Tiesa, realitātē Ziemeļkoreja ir viena no nabadzīgākajām pasaules valstīm, kas nespēj pabarot savus iedzīvotājus, nodrošināt infrastruktūru un enerģiju ražošanai. Taču, par spīti tam, velta milzu resursus kodolieroči izstrādei, par ko saskaras ar starptautiskām sankcijām, kas situāciju valstī neuzlabo.

Ziemeļkoreja arī ir viena no pasaules korumpētākajām valstīm, aiz sevis atstājot vien Dienvidsudānu un Somāliju, liecina "Transparency International" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!