Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Romas pāvesta personisko apsardzi – šveiciešu gvardus – ir papildinājuši 40 jauni kareivji, kas Vatikānā nodeva svinīgo zvērestu, vēsta aģentūra AFP.

Kā tūkstošiem gvardu pirms viņiem, jaunpienācēji zvērēja "uzticīgi, lojāli un godīgi kalpot" pāvestam, viņa aizsardzībai ziedojot arī savu dzīvību. Zvēresta ceremonijā piedalījās arī Šveices prezidente Dorisa Leithārda.

Šveices gvardi ir pāvesta personīgā apsardze jau 500 gadus un ir arī viens no populārākajiem tūristu objektiem Vatikānā.

Lai arī gvardi bruņoti ar senlaicīgām āvām, tās vairāk ir eksotisks "rotājums", viņu rīcībā uzbrukuma gadījumā ir arī daudz modernāki ieroči, kuru atrašanās vieta tiek turēta slepenībā.

Lai kļūtu par Šveices gvardu, vīrietim ir jābūt šveicietim, neprecētam, katolim, vecumā no 19 līdz 30 gadiem un vismaz 1,74 metrus garam.

Zvēresta nodošana tradicionāli notiek 6. maijā, kas ir asiņainākā diena Šveices gvardu vēsturē, jo šajā dienā 1527. gadā Romas ieņemšanā, aizstāvot pāvestu un pilsētu, bojā gāja 147 no 189 gvardiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!