Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Honkongā svētdien turpinās demokrātijas atbalstītāju demonstrācijas un protestētāju sadursmes ar policiju.

Policija pielietoja asaru gāzi pret protestētājiem vienā no Honkongas iepirkšanās rajoniem. Tur bija plānota demonstrācija, taču policija laikus nosūtīja turp papildspēkus, kas apstādināja un pārmeklēja cilvēkus. Protestētāji ielenca policistus, kuri atbildēja ar asaru gāzi. Taču drīz pēc tam protestētāji pārgrupējās un devās gājienā pa galveno ielu, kas ved cauri Honkongai.

Honkongā šodien demonstrāciju tēma ir cīņa pret totalitārismu. Zem šī lozunga protesti plānoti vēl vismaz 20 valstīs visā pasaulē.

Aktīvisti nofilmē par protestētājiem maskētu policistu iepludināšanu pilsētā:

Ķīna gatavojas lielām svinībām par godu Komunistiskās partijas 70. gadadienai otrdien. Tostarp plānota vērienīga militāra parāde Pekinā. Taču nemieri Honkongā draud aizēnot šīs svinības.

Honkongā protesti turpinās jau ceturto mēnesi. Demonstrācijas bieži pāraugušas vardarbībā, un policija plaši izmantojusi pūļa izklīdināšanas taktikas, tostarp asaru gāzi, gumijas lodes un ūdens lielgabalus.

Sākotnējais protestu cēlonis bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām. Daļa radikālāk noskaņotu protestētāju uzskata, ka ekstrēma rīcība ir nepieciešama, lai piesaistītu valdības uzmanību.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047. gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!