Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ugunsdzēsēji Zviedrijā un Norvēģijā trešdien cenšas savaldīt meža ugunsgrēkus, kuru dēļ vairāki simti cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas, vienlaikus raisās bažas par pagājušā gada plašo ugunsgrēku atkārtošanos.

Zviedrijā kopumā ir desmit "nopietna rakstura" ugunsgrēki, sacīja Civilo ārkārtas situāciju pārvaldes (MSB) preses sekretārs. Lai valsts dienvidos cīnītos ar liesmām ugunsgrēkos, kas atbilstoši situācijai trešdienas pēcpusdienā tiek kontrolēti, norīkoti astoņi helikopteri.

Visnopietnākais ugunsgrēks izpleties 300 hektāru platībā Hesleholmas reģionā, Zviedrijas dienvidos, un tā dēļ evakuēti 49 cilvēki.

Pērn, kad Zviedrijā bija īpaši karsta vasara, ugunsgrēki izpletās 25 000 hektāru platībā, kas bija desmit reizes lielāks apjoms nekā vidēji gadā, liecina valdības aplēses.

MSB norādīja, ka pavasara ugunsgrēku izraisīšanās iemesls nav zināms, bet, domājams, tas noticis cilvēka aktivitātes rezultātā, cepot gaļu uz grila vai mežistrādes gaitā. Tā kā pavasaris šogad ir saulains un sauss, ugunsgrēku rašanās risks ievērojami pieaudzis.

"Dažas nākamās dienas varētu būt tiešām smagas," preses konferencē trešdien sacīja MSB operāciju vadītāja Anneli Bergholma-Sodera. Nedēļas nogalē gaidāms mitrs laiks, un līdz ar to situācija varētu uzlaboties.

Kaimiņvalstī Norvēģijā otrdien un trešdien ugunsgrēkos iznīcināti vairāki simti hektāru meža. Vietējās varasiestādes apliecināja, ka visdraudīgākais ugunsgrēks, kas Norvēģijas dienvidrietumos Sokndalas reģionā izpletās 700 hektāru platībā, pamatā savaldīts.

Neviens cilvēks nav ievainots. Evakuēti cilvēki no 148 mājām, bet trešdienas pēcpusdienā, pēc tam kad bija mobilizēti 150 ugunsdzēsēji un seši helikopteri, visi iedzīvotāji atgriezušies mājās.

Norvēģijas sabiedriskās drošības ministre Ingvila Sminesa Tibringa-Jede raidorganizācijai TV2 sacīja, ka "guvusi mācības" no 2018. gada ugunsgrēkiem un ka helikopteri un darbinieki vasaras mēnešos pastāvīgi būs trauksmes gatavībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!