Foto: AP/Scanpix

Gruzijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās, kā liecina prognozes, labas izredzes uzvarēt ir premjerministra Bidzina Ivanišvili koalīcijas "Gruzijas sapnis" pārstāvim Giorgijam Margvelašvili.

Par prezidenta amatu sacenšas 23 kandidāti. Ja neviens no viņiem svētdien neiegūs vairāk par 50% balsu, tiks rīkota vēlēšanu otrā kārta.

Līdzšinējais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili vēlēšanās nekandidē, jo jau ieņēmis prezidenta amatu divus likumā atļautos pilnvaru termiņus.

Vēlēšanas iezīmē ne tikai Saakašvili ēras noslēgumu, bet arī beigas Saakašvili gadu ilgajai domstarpību un nesaskaņu plosītajai politiskajai kopdzīvei ar Ivanišvili, kurš solījis atkāpties no valdības vadītāja amata drīz pēc prezidenta vēlēšanām.

Pēc šīm vēlēšanām saskaņā ar grozījumiem konstitūcijā tiks ierobežotas prezidenta pilnvaras, daļu varas nododot premjerministram.

"Šīs vēlēšanas ir svarīgas, un tās ievadīs jaunu nodaļu. Tā būs pirmā reize Gruzijas vēsturē, kad valsts vairs netiks saistīta tikai ar prezidentu," ziņu aģentūrai AFP norādīja Londonā bāzētā institūta "Chatham House" eksperts Georgs Mčedlišvili.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka populārākais prezidenta vēlēšanu kandidāts ir maz zināmais bijušais izglītības ministrs Margvelašvili, kurš šobrīd pārliecinoši pārspēj Saakašvili partijas - Apvienotās nacionālās kustības - kandidātu bijušo parlamenta spīkeru Dāvidu Bakradzi.

Rietumnieciski noskaņotais Margvelašvili paudis pārliecību, ka jau pirmajā vēlēšanu kārtā saņems vairāk par 50% balsu un otrā kārta nebūs jārīko, bet, ja tā nenotiks, solījis atsaukt savu kandidatūru.

Šāds solījums ir visai riskants, ņemot vērā, ka liels skaits vēlētāju vēl nav izlēmuši, par ko balsot, un arī bijusī parlamenta spīkere Nino Burdžanadze izvērsusi visai agresīvu cīņu par valsts galvas amatu. Tādēļ otrā kārta ir visnotaļ iespējams scenārijs.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), aplūkojot Gruzijas priekšvēlēšanu kampaņu, secinājusi, ka tā ir "ievērojami mierīgāka", salīdzinot ar kampaņu pirms pagājušā gada parlamenta vēlēšanām, kurās Ivanišvili vadītā opozīcijas koalīcija "Gruzijas sapnis" atņēma varas grožus Saakašvili partijai.

Analītiķi norāda, ka uz šīm vēlēšanām likta salīdzinoši maza likme, jo neatkarīgi no rezultāta "Gruzijas sapnis" turpinās vadīt valdību, kura solījusi neatkāpties no ieceres pievienoties NATO un Eiropas Savienībai (ES).

Šādus ambiciozus mērķus Gruzijai uzstādīja Saakašvili, sadusmojot Krieviju, un, lai gan Ivanišvili pēdējā gada laikā ir mēģinājis uzlabot attiecības ar ietekmīgo kaimiņvalsti, Gruzija savu rietumniecisko kursu, visticamāk, nemainīs.

Iepriekšējās prezidenta vēlēšanas Gruzijā notika 2008.gada sākumā. Saskaņā ar oficiālajiem datiem Saakašvili tajās ieguva ap 53% balsu, tādējādi viņš tika pārvēlēts uz otro pilnvaru termiņu.

45 gadus vecais Saakašvili sacījis, ka arī pēc vēlēšanām grib būt aktīvs Gruzijas politiskajā dzīvē. Ivanišvili savukārt nodēvējis viņu par "politisku līķi" un brīdinājis, ka Saakašvili pēc prezidenta amata pamešanas var nākties atbildēt uz apsūdzībām par viņa varas desmit gados pastrādātajām nelikumībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!