Foto: AFP/Scanpix
Japānā pirmdien atzīmē 67. gadadienu kopš atombumbas sprādziena Hirosimā.


1945. gada augustā amerikāņu piloti uz japāņu pilsētām Hirosima un Nagasaki nometa divas atombumbas. Pēc oficiālajiem datiem, no kodolsprādziena un tā sekām gājuši bojā 140 000 cilvēku Hirosimā un 74 000 iedzīvotāju Nagasaki. Lielākā daļa upuru bija mierīgie iedzīvotāji.

Piemiņas pasākumu apmeklēja desmitiem tūkstoši cilvēku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šogad pasākums notiek pret kodolenerģiju vērsta noskaņojuma un protestu kontekstā. Tajā piedalās arī Japānas premjerministrs Josihiko Noda, par kura rīkojumu atjaunot divu atomreaktoru darbību ir neapmierināti pret kodolenerģiju noskaņotie aktīvisti, vēsta BBC. Visas 50 Japānas atomelektrostacijas (AES) tika slēgtas pēc 2011. gadā notikušās Fukušimas AES avārijas zemestrīces izraisīta cunami dēļ.

Jau ziņots, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!