Foto: Scanpix
Svētdien, 1. maijā Vatikānā norisinājās svinīgais dievkalpojums, kurā pāvests Jānis Pāvils II tika beatificēts jeb pasludināts par svētīgu.

Uz svinīgo pasākumu Romas Svētā Pētera laukumā bija sapulcējušies vairāk nekā miljons cilvēku no daudzām pasaules valstīm, tai skaitā vairāku valstu vadītāji un monarhi.


Beatifikācija (lat. val. beatificatio) ir kādas personas pasludināšana par svētīgu. No 17. gs. beatifikācija ir nepieciešamais etaps kanonizācijai – pasludināšanai par svēto. Detalizēta beatifikācijas un kanonizācijas kārtība tika izstrādāta pāvesta Urbāna VIII laikā 1642. gadā. Pirmā beatifikācija pēc jaunās kārtības, kura ir spēkā arī šobrīd, tikai veikta attiecībā uz Sv. Francisku 1662. gadā un to veica pāvests Aleksandrs VII. Baznīcas likumdošana attiecībā uz beatifikāciju tika pilnveidota pāvesta Benedikta XIV laikā, savukārt beatifikācijas procesa reformas veica pāvesti Pāvils VI (1969) un Jānis Pāvils II (1983). Beatifikācijas ceremonija pēc likuma notiek Svētā Pētera bazilikā. Ceremonijas laikā tiek atklāts svētīgā attēls, tiek lasīts dekrēts par jauno svētīgo un tiek dziedāta himna "Dievs, mēs Tevi slavējam (Te Deum).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!