Foto: DELFI.lt

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā sestdien noslēdzies seksuālo minoritāšu Baltijas praida gājiens, kurā piedalījās pārstāvji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī citām valstīm.

Gājiens norisinājās Viļņas centrālajā ielā - Ģedimina prospektā. Lai arī sākotnēji Viļņas pašvaldība negribēja dot atļauju rīkot gājienu Ģedimina prospektā un piedāvāja vietu, kas atrodas tālāk no centra, tomēr gājiena rīkotāji tiesas ceļā panāca, ka viņiem atļauj gājienu rīkot nolūkotajā ielā.

Viļņas ielās jau kopš agra rīta bija vērojama plaša policijas spēku klātbūtne un praida maršrutā - norobežojuma barjeras, ziņo delfi.lt.

Gājienā piedalījās vairāki simti dalībnieku, tāpat vērot pasākumu bija ieradušies daudzi simti cilvēku, tostarp arī daudz protestētāju.

Gājiens sākās plkst.13, tas notika ciešā policijas uzraudzībā. Likumsargi pārbaudīja cilvēkus ar lielākām somām, gājiena apvidus no augšas tika novērots no policijas helikoptera. Tāpat aizsargbruņās un ķiverēs tērptie policisti pārbaudīja tuvumā esošās atkritumu tvertnes.

Gājienam noslēdzoties, tā dalībnieki un arī vairāki pasākuma vērotāji turpināja saukt dažādus lozungus, daudzi dalībnieki vicināja varavīksnes krāsas karogus.

Praida laikā aizturēts Lietuvas parlamentārietis Pjatras Gražulis. Viņš līdzīgi kā vairāki citi pret praida gājienu protestējušie bija uzvilcis masku. Kārtības sargi deputātu pēc aizturēšanas noguldīja zemē un vēlāk aiznesa uz policijas busiņu, novēroja delfi.lt.

Tāpat kāds vīrietis aizturēts par to, ka gājiena dalībnieku virzienā raidījis jēlu olu. Tā trāpījusi sociāldemokrātu pārstāvei Gedrei Purvanjackienei.

Ģedimina prospektā esošo veikalu darbs nav apturēts.

Pirmais kopīgais visu Baltijas valstu praida festivāls notika 2009.gadā Rīgā, gadu vēlāk - Viļņā, 2011.gadā - Tallinā, bet 2012.gadā - atkal Rīgā. Pērn šajā pasākumā piedalījās arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš bija pirmais valdības ministrs, kurš piedalījās šajā pasākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!