Foto: AP/Scanpix
Ziemeļkorejā kopš svētdienas notiek pasākumi, pieminot bijušo valsts vadītāju Kimu Čeniru viņa nāves pirmajā gadadienā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jaunais valsts līderis Kims Čenuns un viņa sieva pirmdien piedalījās piemiņas pasākumā Phenjanā. Valsts televīzija ziņo, ka ceremonijā piedalās arī zinātnieki, kuri strādājuši pie pagājušajā nedēļā veiksmīgi notikušā tālas darbības raķetes starta.


Oficiālo piemiņas pasākumu Kumsusanas Saules pilī, kur atdusas abu iepriekšējo valsts līderu - Kima Irsena un Kima Čenira - iebalzamētie ķermeņi, apmeklēja valsts augstākās amatpersonas. Ceremoniju tiešraidē translēja televīzijā.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs mira pagājušā gada 17. decembrī. Par viņa nāvi mediji paziņoja pēc divām dienām. Par viņa nāves iemeslu tika nosaukts smags miokarda infarkts un sirdslēkme.

Vietējie mediji ziņoja, ka Kims "miris no lielas garīgas un fiziskas piepūles", un aicināja tautu sekot viņa jaunākajam dēlam un amata mantiniekam Kimam Čenunam, kurš jau 2010. gadā bija izraudzīts par nākamo valsts vadītāju.

2011. gada 19. decembrī Kimu Čenunu paludināja par "dižo mantnieku". Jaunā līdera vadībā jau ir notikuši divi tālas darbības ballistisko raķešu izmēģinājumi, ko Phenjanai aizliedz ANO rezolūcija.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja trešdien veiksmīgi palaida tālas darbības rādiusa raķeti ar satelītu. Šis bija pirmais veiksmīgais Ziemeļkorejas trīspakāpju raķetes izmēģinājums.


Iepriekšējais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums aprīlī bija neveiksmīgs, jo raķete "Unha-3" neilgi pēc starta eksplodēja un iekrita jūrā uz rietumiem no Korejas pussalas.

Ziemeļkoreju par raķetes palaišanu nosodīja ANO Drošības padome, ASV un citas valstis, uzskatot, ka satelīta palaišana ir maskēts mēģinājums starpkontinentālās raķetes izmēģinājumam, ko Phenjanai aizledz ANO rezuolūcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!