Foto: EPA/LETA
Izmeklēšanā, kuru pēc skandāla šonedēļ ierosināja Francijas Iekšlietu ministrija, konstatēts, ka čigānu meitenes izsūtīšana, kas izsaukusi protestus zināmā sabiedrības daļā, bijusi likumīga.

Izmeklēšanas komisija tomēr atzinusi, ka policija būtu varējusi to veikt mazāk uzkrītoši.

"Lēmums veikt Dibrani ģimenes izraidīšanu bija atbilstošs spēkā esošajiem noteikumiem," teikts izmeklēšanas komisijas ziņojumā, kas publicēts Iekšlietu ministrijas tīmekļa vietnē.

Kā ziņots, Francijā daļā sabiedrības sašutumu izraisījusi divu ārvalstu skolēnu - 15 gadus vecās čigānietes Leonardas Dibrani un 19 gadus vecā Parīzes skolas skolēna Hatčika Kačatrijana - deportēšana.

Kačatrijans sestdien tika deportēts uz Armēniju.

Savukārt Leonarda mācījās skolā Dū pilsētā Francijas austrumu daļā, un bija plānots, ka viņas ģimene no valsts tiks deportēta 9.oktobrī. Taču todien, kad policija ieradās ģimenes dzīvesvietā, meitene nebija mājās. Viņa kopā ar klasesbiedriem bija devusies ekskursijā. Policisti nolēmuši negaidīt meitenes atgriešanos, bet gan doties viņai pakaļ. Leonardai policisti likuši izkāpt no autobusa, un viņa kopā ar pārējiem ģimenes locekļiem nosūtīta atpakaļ uz Kosovu.

Daži uzskata, ka varasiestādes pret čigānu meiteni izturējušās nehumāni, uzsverot, ka viņa deportēta klasesbiedru priekšā.

Ziņas par Leonardas izraidīšanu no valsts atklātībā nāca vien šonedēļ, kad šim gadījumam uzmanību pievērsa nevalstiskās organizācijas.

Leonardas gadījumu sarežģījusi atklātībā nonākusī informācija, ka meitenes tēvs Rešats bija melojis par ģimenes patieso izcelsmes valsti, lai būtu labākas izredzes Francijā iegūt patvērumu.

Kā intervijā ziņu aģentūrai AFP ceturtdien norādīja pats Rešats Dibrani, viņš tikai piedzimis Kosovā, bet viņa sieva un pieci no sešiem bērniem, tostarp Leonarda, dzimuši Itālijā.

Pēc šiem deportēšanas gadījumiem kritiķu krustugunīs atkārtoti nonācis Francijas iekšlietu ministrs Manuels Valss, kuram nopēlumu izteikuši arī paša kolēģi Sociālistu partijā.

Tikmēr aptaujas liecina, ka Valsa nostāja čigānu jautājumā tikai vēl vairāk nostiprinājusi viņa kā populārākā prezidenta Fransuā Olanda valdības locekļa statusu.

Saskaņā ar septembra nogalē publicētajiem aptaujas rezultātiem 77% francūžu uzskata, ka iekšlietu ministram ir taisnība, paziņojot, ka čigāni ir jāizsūta no Francijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!