Foto: AP/Scanpix/LETA

Organizācijas "Greenpeace" aktīvisti otrdien Francijā atomelektrostacijas būvē ietriekuši dronu, tādā veidā vēloties pievērst uzmanību AES neaizsargātībai pret ārējiem uzbrukumiem, ziņo aģentūra "Reuters".

"Greenpeace" savā paziņojumā atklāj, ka viens no grupas aktīvistiem vadījis dronu lidojumu aizlieguma zonā AES pie Lionas, un ietriecis lidaparātu izlietotās kodoldegvielas glabātuves sienā.

"Tas atkal izceļ šī tipa būvju, kas satur lielāko radioaktivitāti atomelektrostacijās, ārkārtīgo ievainojamību," teikts organizācijas paziņojumā.

Spēkstacijas apkalpojošais uzņēmums EDF paziņojis, ka virs AES pie Lionas fiksēti divi droni, no kuriem vienu pārtvērusi policija. Dronu klātbūtne AES drošību nav apdraudējusi, uzsvērts EDF paziņojumā.

Francijā darbojas 19 valsts kontrolētas atomelektrostacijas, kurās saražo 75% no valstī iegūtās elektroenerģijas.

"Greenpeace" aktīvisti jau iepriekš ir rīkojuši inscenētus ielaušanās mēģinājumus atomelektrostacijās, lai uzsvērtu šo objektu ievainojamību. Sevišķi organizāciju uztrauc izlietotās kodoldegvielas uzglabāšanas baseini, kas atrodas ārpus izturīgās reaktora ēkas.

Organizācija norāda, ka izlietotās degvielas glabātuves nav konstruētas tā, lai izturētu ārējus uzbrukumus un ir Francijas AES vājākā vieta.

"Izlietotās degvielas baseini ir jāpārvērš bunkuros, lai padarītu AES drošākas," uzskata "Greenpeace" Francijas kampaņas vadītājs Janiks Rusels.

Tikmēr EDF skaidro, ka izlietotās kodoldegvielas ēkas ir izturīgas un konstruētas tā, lai izturētu dabas katastrofas un negadījumus.

Oktobrī "Greenpeace" aktīvisti izlauzās cauri divām drošības barjerām un palaida pirotehniku pāri Katenomas AES.

Februārī par dažādiem izgājieniem pret AES vairākiem organizācijas aktīvistiem tiesa piesprieda nosacītu cietumsodu. Savukārt "Greenpeace" jāmaksā 50 000 eiro liels sods par EDS nodarītajiem zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!