Foto: AP/Scanpix
Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero otrdien paziņojis, ka Eiropai stingri jāpieturas pie sankcijām pret Krieviju, jo to atcelšana kaitētu centieniem pārtraukt konfliktu Austrumukrainā.

Ero šādu viedokli pauda pirms Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas ministru tikšanās Minskā.

Francijas ārlietu ministrs sacīja, ka Krievija spēlē nogaidīšanas spēli, lai ļautu Rietumiem sašķelties Ukrainas krīzes jautājumā.

Viņaprāt, sankciju atcelšana vājinātu apņemšanos atrisināt konfliktu un būtu to spēku uzvara, kas apdraudēja Ukrainas drošību.

Krievija gaida, ka palielināsies sašķeltība "Ukrainā, Eiropā un citur", uzskata Ero.

"Tādēļ mums jāpaliek konsekventiem. Mēs Francijas iekšējās politiskajās debatēs jau redzam, ka daži vēlas pasniegt Krievijai dāvanas," viņš piebilda.

Francijā, kur pavasarī gaidāmas prezidenta vēlēšanas, Republikāņu partijas nomināciju prezidenta amatam izcīnījis bijušais Francijas premjerministrs Fransuā Fijons, kurš atbalsta sankciju atcelšanu.

Savukārt Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers aicināja Ukrainu un Krieviju "izrādīt atbildību" un vienoties par vadlīnijām pamiera īstenošanai.

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins norādīja, ka ministru tikšanās ir solis pareizajā virzienā un tajā galvenokārt tiks runāts par humāno situāciju un drošību.

Tomēr lieli soļi ilgstoša pamiera virzienā no šīs tikšanās netiek gaidīti.

Ukraina, Krievija, Vācija un Francija oktobrī vienojās šomēnes izstrādāt vadlīnijas pagājušajā gadā Minskā noslēgtās pamiera vienošanās īstenošanai Ukrainas austrumos.

Daudzi vienošanās nosacījumi, tostarp Ukrainas kontroles atjaunošana pār valsts austrumu robežām ar Krieviju un reģionālo vēlēšanu sarīkošana, joprojām nav realizēti.

Eiropas diplomāti tajā vaino gan Krieviju, gan Ukrainu.

Tikmēr Austrumukrainas konfliktā kopš 2014. gada dzīvību zaudējuši jau gandrīz 10 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!