Foto: EPA/LETA
Valsts parlaments apstiprinājis likumu, kuram jānodrošina laicīgi tikumi sabiedriskajās vietās. Turpmāk šeit būs aizliegts īstenot darbības, kuras var uzskatīt par lūgšanām vai dievkalpojumiem, piektdien vēsta laikraksts "The Daily Telegraph".

Francijas Iekšlietu ministrija brīdinājusi, ka policijai būs tiesības lietot spēku, ja musulmaņi vai kādas citas reliģijas piekritēji neievēros jauno kārtību.

Iekšlietu ministrs Klods Geāns apsolījis personīgi sekot likuma izpildei. "Lūgšanās uz ielas aizskar manu līdzpilsoņu jūtas un un pārkāpj sekulārisma principus," paziņojis Geāns.

Viņš piebildis, ka jaunos noteikumus atbalstījuši musulmaņu kopienas līderi.

Kā ziņots, aprīlī  Francijā stājās spēkā pretrunīgi vērtētais aizliegums sabiedriskās vietās valkāt tradicionālus musulmaņu sieviešu sejas aizsegus - nikabus, parandžas un burkas, vēsta ārvalstu masu mediji.

Par parādīšanos sabiedriskā vietā ar sejas aizsegu Francijā draudēs 150 eiro (aptuveni 100 latu) naudassods.

BBC vēsta, ka pašlaik Francijā ikdienā musulmaņu sejas aizsegus regulāri valkā aptuveni 2000 sieviešu.

Jau ziņots, ka Francijas konstitucionālā tiesa atzinusi likumdevēja tiesības noteikt šādu aizliegumu.

Likuma tekstā nav pieminēts islāms, tomēr prezidenta Nikolā Sarkozī valdība sekmēja šī likuma pieņemšanu, lai pasargātu musulmaņu sievietes no tā, ka viņas tiek piespiestas valkāt seju pilnībā aizsedzošu apģērbu.

Sievietēm, kas tomēr aizliegumu neievēros, jārēķinās ar 150 eiro (105 latu) lielu sodanaudu vai mācību kursu pilsonības jautājumos. Vīrietim, kurš būs piespiedis sievieti valkāt parandžu, var tikt piespriesta 30 000 eiro liela soda nauda un cietumsods.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!