Foto: AP/Scanpix/LETA

Francija trešdien aizstāvējusi savu stratēģiju cilvēku vakcinēšanai pret jauno koronavīrusu un noraidījusi kā absurdus apgalvojumus, ka tā nogaida, līdz būs gatava vakcīna, kuras izstrādē iesaistīta Francijas kompānija.

Francijā līdz šim vakcinēti tikai aptuveni 7000 cilvēku, kamēr, piemēram, Vācijā vakcinēti simti tūkstoši, bet Lielbritānijā jau vairāk nekā 1,3 miljoni cilvēku.

Francijas Eiropas lietu ministrs Klemāns Bons norādīja, ka vakcinācijai jābūt saskaņotam procesam visā Eiropā, izmantojot vairākus avotus, un tas nevar būt atkarīgs no viena uzņēmuma.

Līdz šim ES izmantota tikai viena veida vakcīna, ko izstrādājuši uzņēmumi "BioNTech" un "Pfizer". Taču šodien Eiropas Zāļu aģentūra apstiprināja arī ASV ražotāja "Moderna" Covid-19 vakcīnu izmantošanai Eiropas Savienībā.

Tikmēr vakcīna, ko Francijas uzņēmums "Sanofi" izstrādā kopā ar britu kompāniju GSK, domājams, tik ātri vēl nebūs gatava.

"Vakcinācijas stratēģija nevar balstīties uz vienu vakcīnu. Tādēļ svarīgi to darīt Eiropas līmenī, kas garantē mums piekļuvi vismaz sešām vakcīnām," intervijā telekanālā "CNews" sacīja Bons.

Viņš sacīja, ka tiks nodrošināti divi miljardi devu visā ES, ar ko pietiks visiem iedzīvotājiem.

Ministrs uzsvēra, ka vakcīnu netrūks, bet tās visas nebūs pieejamas vienā dienā.

Vācijas kreisā spārna politiķi un ietekmīgais laikraksts "Bild" izteikuši apgalvojumus, ka Francija spiež ES pasūtīt mazāk vakcīnu devu no "Pfizer" un "BioNTech", lai palīdzētu "Sanofi".

"Ir absurdi nostādīt valstis un laboratorijas vienu pret otru, visām valstīm nepieciešamas visas vakcīnas un vakcinēt pēc iespējas vairāk cilvēku līdz vasarai," sacīja Bons.

"Izolētas stratēģijas var būt kārdinošas īstermiņā, bet ilgtermiņā tās ir neefektīvas," viņš piebilda.

Francijas valdība otrdien solīja ievērojami paātrināt vakcināciju un izdarīt izmaiņas vakcinācijas stratēģijā, starp pirmajiem vakcinējot arī veselības aprūpes darbiniekus, kas vecāki par 50 gadiem, un pansionātu iemītniekus.

Taču vakcinācijas kampaņu Francijā apgrūtina arī sabiedrībā valdošā skepse par Covid-19 vakcīnām.

Vakcinēties pret jauno koronavīrusu vēlas tikai 40% Francijas iedzīvotāju, kamēr Lielbritānijā vakcinēties gatavi 77%, liecina aptauja, ko pagājušajā nedēļā veica pētījumu centrs "Ipsos" sadarbībā ar Pasaules Ekonomikas forumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!