Francijas policija apcietinājusi ETA militāro līderi Hurdanu Martitegi, kurš ir jau trešais pēdējos sešos mēnešos apcietinātais šī basku nemiernieku grupējuma līderis, sestdien paziņoja kāds avots Spānijas valdībā.
Hurdans Martitegi brauca ar zagtu automašīnu un pie viņa atrada pistoli, kad viņš tika aizturēts Francijas dienvidos kopā ar vēl dieviem aizdomās turētiem ETA locekļiem, ziņoja avots.

Gandrīz divus metrus garo un spēcīgo Martitegi uzskata par vienu no visbīstamākajiem cilvēkiem Spānijā un Francijā, kur viņa fotoattēli redzami meklējamo personu plakātos lidostās un dzelzceļa stacijās.

Viņš bēguļo kopš jūlija, kad Spānijas policija sagrāva ETA galveno triecienvienību, kas pazīstama kā "Biskajas šūniņa", kuru vaino vairākus bumbu sprādzienu sarīkošanā pie policijas iecirkņiem un valdības ēkām.

Atsevišķā paziņojumā Francijas iekšlietu ministre Mišela Alio-Marī norāda, ka Francija apcietinājusi trīs iespējamos ETA locekļus Montoriolā - Pireneju austrumdaļas reģionā, kas robežojas ar Spāniju.

ETA cīnās par neatkarīgas Basku zemes izveidošanu Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos kopš sešdesmitajiem gadiem un ir nogalinājusi vairāk nekā 800 cilvēku.

Šogad Francijā un Spānijā apcietināti vairāk nekā 20 cilvēki par iespējamo līdzdalību grupējumā ETA, un Spānijas valdība saka, ka šis nemiernieku grupējums ir nopietni vājināts.

Martitegi pārņēma ETA vadību decembrī pēc tam, kad Francijas policija arestēja iepriekšējo militāro līderi Aicolu Iriondo, kurš pazīstams arī kā "Balaks".

Viņš savukārt nomainīja Garikoitsu Aspiasu Rubinu, kurš tika apcietināts novembri netālu no Spānijas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!