Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Francijas iekšlietu ministrs otrdien pavēstīja, ka ir uzsācis procedūru, lai uz laiku līdz sešiem mēnešiem slēgtu mošeju, reaģējot uz radikālismu imama sprediķos.

Žeralds Dermanēns telekanālam "Cnews" sacīja, ka uzsācis procesu, lai "nepieņemamās" sprediķošanas dēļ slēgtu mošeju Bovē, uz ziemeļiem no Parīzes.

Imams savus sprediķos "vērsies pret kristiešiem, homoseksuāļiem un ebrejiem", sacīja ministrs.

Varasiestādes Uāzas reģionā, kur atrodas Bovē, jau norādījušas, ka apsver mošejas slēgšanu, jo sprediķi tur kūda uz naidu un vardarbību, kā arī svētrunās "aizstāvēts džihāds".

Kā pastāstīja avots Uāzas prefektūrā, pagājušajā nedēļā nosūtīta vēstule, informējot par šo plānu, piebilstot, ka atbilstoši tiesību aktu prasībām nepieciešams desmit dienu informācijas vākšanas periods, pirms var tikt sperti kādi soļi.

Mošejas imams pats nesen pārgājis islāmā, vēsta vietējais laikraksts "Courrier Picard".

Mošejas biedrības jurists laikrakstam skaidrojis, ka imama izteikumi "izrauti no konteksta", turklāt imams uz laiku no pienākumu pildīšanas atstādināts pēc prefektūras vēstules saņemšanas.

Dermanēns šogad pavēstīja, ka Francija aktivizēs pārbaudes lūgšanu vietās un biedrībās, kas tiek turētas aizdomās par islāma radikāļu propagandas izplatīšanu.

Pēdējo mēnešu laikā notikusi izmeklēšana saistībā ar 99 mošejām un musulmaņu lūgšanu zālēm, pastāvot aizdomām par islāmistu "separātistu" ideoloģijas izplatīšanu. Francijā kopumā ir 2623 mošejas un musulmaņu lūgšanu zāles.

Dažādu iemeslu dēļ šobrīd slēgta 21, bet saistībā ar sešām notiek izmeklēšana, kas var beigties ar to slēgšanu, balstoties Francijas likumos par ekstrēmismu un islāmistu separātismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!