Foto: AFP/Scanpix
Francija šobrīd ar ASV un Izraēlu risina sarunas par bezpilota lidaparātu iegādi, svētdien pavēstīja Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns

Novērošanas bezpilota lidaparātu trūkums jo skaidri iezīmējies Francijas militārajā operācijā Mali, kur franču spēku atbalstam vairākus bezpilota lidaparātus "Predator" bija atvēlējušas Savienotās Valstis.

"Mums šīs spējas ir vajadzīgas īstermiņā. Šobrīd pasaulē ir divas valstis, kas izgatavo bezpilota lidaparātus, tās ir ASV un Izraēla," skaidroja ministrs. "Mēs ar tām risinām sarunas, lai uzreiz iegādātos vairākus [bezpilota lidaparātus]."

Francijas laikraksts "Le Monde" sestdien ziņoja, ka Parīze saņēmusi ASV Aizsardzības ministrijas apstiprinājumu par divu bezpilota lidaparātu "Reaper" pārdošanu. Šim darījumam gan vēl jāsaņem Kongresa atbalsts.

Pēc izdevuma rīcībā esošajām ziņām, Francija kopumā vēlas iegādāties piecus līdz septiņus lidaparātus "Reaper", kurus izgatavo privātuzņēmums "General Atomics". Kopumā tas izmaksātu ap 300 miljoniem eiro (210,84 miljoniem latu).

Francijas armija cer, ka līdz gada beigām Mali jau tiks dislocēti divi Savienotajās Valstīs izgatavoti bezpilota lidaparāti.

Militārās tehnikas iegāde no ārvalstīm Francijā ir pretrunīgi vērtēts jautājums. Taču, kā uzsvēra Ledriāns, Francija šajā jomā ir atpalikusi no citām valstīm, un ilgtermiņā kā Francijai, tā arī pārējai Eiropai būs jāpalielina savas iespējas, lai varētu izgatavot neapbruņotus lidaparātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!