Foto: AP/Scanpix/LETA

Uzbekistāna ceturtdien pavēstīja, ka ir saņēmusi no Francijas aktīvus desmit miljonu dolāru (9,3 miljonu eiro) apmērā no līdzekļiem, ko nelikumīgi bija ieguvusi Uzbekistānas nelaiķa prezidenta Islama Karimova meita Gulnara Karimova.

Tieslietu ministrija pavēstīja, ka savulaik Karimovas kontrolētie aktīvi no Francijas pārskaitīti Uzbekistānas valsts budžetam.

Ministrija nesniedza tuvākas detaļas par aktīviem, kas ir tikai daļa vairāk nekā 1,3 miljardiem dolāru (1,2 miljardiem eiro), ko Uzbekistāna centusies atgūt no ārvalstu jurisdikcijām kopš paziņojuma par Karimovas apcietināšanu 2017. gadā.

Pērn Šveice pavēstīja, ka atdevusi atpakaļ Uzbekistānai 130 miljonus Šveices franku (124 miljonus eiro), kas atradās Šveices banku kontos.

Gulnara Karimova savulaik tika uzskatīta par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem Uzbekistānā. "Pirmā meita" ieņēma diplomātiskus amatus, un tika izteikti pieņēmumi, ka viņa varētu kļūt par Vidusāzijas valstī ilgus gadus valdījušā Islama Karimova varas mantinieci.

Karimova organizēja modes nedēļu, viņai bija arī pašai sava juvelierizstrādājumu līnija, prezidenta atvase laida klajā popmūzikas ierakstus, turklāt viņa vadīja izklaides televīzijas kanālus.

Dažus gadus pirms tēva iziešanas no dzīves 2016. gadā Gulnara krita nežēlastībā, publiski strīdējās ar māti un māsām, līdz viņai tika noteikts mājas arests.

2017. gadā Karimovai par krāpšanos un izspiešanu tika piespriesti desmit gadi cietumā. Tiesa gan, šīs sods vēlāk tika aizstāts ar pieciem gadiem mājas arestā.

2017. gada Uzbekistānas varasiestādes pavēstīja, ka Karimovai piespriesti desmit gadi cietumā saistībā ar apsūdzībām par krāpšanos lielā apmērā un organizēto noziedzību.

Šogad martā Karimovai tika piespriests jauns 13 gadu cietumsods, kas tika datēts ar 2015.gadu, un tas nozīmē, ka viņai aiz restēm būs jāpaliek līdz 2028. gadam.

Karimova pēctecis prezidenta amatā Šavkats Mirzijojevs sācis īstenot virkni politisko un ekonomisko reformu, tiesa gan, autoritāro iekārtu viņš saglabājis nemainīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!