Foto: AFP/Scanpix

Pēc jaunām asiņainām sadursmēm starp Mali armijas karavīriem un tuaregu nemierniekiem Kidalā, Mali ziemeļos, Francija atlikusi plānoto karavīru izvešanu no Mali.

Francija iepriekš šomēnes paziņoja, ka noslēdz "frontālā kara fāzi" Mali un gatavojas pārvietot 2000 no 3000 Mali dislocētajiem karavīriem uz citām valstīm reģionā.

Francija nosūtīja savus karavīrus uz Mali 2013. gada 11. janvārī, lai apturētu islāmistu karaspēka virzīšanos uz Mali dienvidiem.

Mali ieslīga krīzē 2012. gada janvārī, kad tuaregu nomadi sāka sacelšanos valsts ziemeļos, kas ilgstoši uzskatījuši, ka centrālā valdība pret viņiem izturas netaisnīgi. Armijas vadība valdībai savukārt pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako martā sarīkoja apvērsumu.

Politiskā vakuuma rezultātā centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās, - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi.

Tuaregus, kas Mali ziemeļos gribēja izveidot neatkarīgu valsti, islāmisti drīz vien atstūma no varas, sāka savā kontrolē nonākušās teritorijas pārvaldīt kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā.

Ārzemēs radās bažas, ka islāmistu pārvaldītie Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti", tādēļ konfliktā iesaistījās Francija.

Francijas spēku vadītās ofensīvas rezultātā islāmistus izdevās padzīt no Mali ziemeļu pilsētām, tomēr viņi joprojām spēj sarīkot periodiskus uzbrukumus. Arī tuaregu prasība pēc autonomijas vēl arvien ir neatrisināts jautājums.

Nedēļas nogalē Mali premjerministra Musas Maras vizītes laikā Kidalā kaujās starp Mali armijas karavīriem un tuaregu nemierniekiem gāja bojā astoņi karavīri un 28 nemiernieki.

Vēl 32 civildienesta ierēdņi tika nolaupīti. Tiesa, jau pirmdien gūstekņi tika atbrīvoti.

"Ņemot vērā pēdējo 48 stundu notikumus, spēku restrukturizēšanas operācija (..) atlikta par pāris nedēļām," otrdien apliecināja kāds avots Francijas drošības struktūrās.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns arī atcēlis nedēļas nogalē plānoto vizīti Mali un Čadā, lai apspriestu Francijas karavīru pārdislocēšanu, atklāja avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!