ASV prezidenta Džordža Buša runa, kurā viņš aicināja starptautisko sabiedrību atrisināt nesaskaņas Irākas jautājumā un atbalstīt ASV sagatavoto ANO rezolūciju, dod cerību, ka tiks panākta vienošanās, pirmdien paziņoja Francija.
Bušs lūdza miera uzturēšanas operācijās Irākā iesaistīt vēl 15 000 citu valstu karavīru. Uzbrukumi ASV karavīriem Irākā notiek katru dienu.

Šis aicinājums norāda uz maiņu Buša agrākajā stingrajā nostājā, ka Irākā galvenā loma jāieņem okupējošajām valstīm - ASV un Lielbritānijai. Tāpat tas bija vārdos neizteikts atzinums, ka ātru un mierīgu pārmaiņu nodrošināšana šajā valstī nav izdevusies.

"Šīs neapšaubāmi mums ir labas ziņas.. tāpat arī Irākai un irākiešiem," radiostacijai RTL sacīja Eiropas lietu ministrs Noels Lenuārs.

"Tas, ko Džordžs Bušs savā runā teica, ļauj virzīties atbilstošas ANO Drošības padomes rezolūcijas virzienā," viņš piebilda.

Francija, kurai ANO Drošības padomē ir veto tiesības, bija viena no lielajām rietumvalstīm, kuras pretojās ASV iebrukumam Irākā.

Francijas prezidents Žaks Širaks un Vācijas kanclers Gerhards Šrēders pagājušajā nedēļā norādīja, ka ASV sagatavotais ANO Drošības padomes rezultāts par Irāku nedod pietiekami lielu atbildību irākiešiem vai ANO. Tajā tika ierosināts kontroli pār starptautiskajiem spēkiem nodot pilnīgā ASV kontrolē.

Buša runā nebija nekādas norādes par šī projekta pārskatīšanu, bet Lenuāra izteikumi dod signālu, ka Parīze redz izmaiņas ASV nostājā, kā arī kompromisa iespēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!