Foto: AFP/Scanpix

Francija operācijās pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā un Irākā iesaistīs aviācijas bāzes kuģi "Charles de Gaulle", ceturtdien paziņoja Francijas prezidentūra.

Aviācijas bāzes kuģis nodrošinās papildspēkus sešiem iznīcinātājiem "Rafale", kas ir izvietoti Apvienotajos Arābu Emirātos, un sešiem iznīcinātājiem "Mirage", kas lido no Jordānijas.

"Charles de Gaulle", sākot ar februāri, divus mēnešus bāzējās Persijas jūras līcī, un no turienes tika veikti uzlidojumi Irākā. Tad kuģis atgriezās savā bāzes ostā Tulonā.

Iepriekšējā norīkojuma gaitā aptuveni 20 lidmašīnas ik dienas veica desmit līdz 15 kaujas lidojumus, norādīja armija.

Francija pēc gadu ilgiem uzlidojumiem "Islāma valsts" pozīcijām Irākā oktobrī sāka uzlidojumus džihādistu mērķiem Sīrijā. Kā skaidroja Parīze, tā rīkojas pašaizsardzības nolūkos.

Džihādistu uzbrukumā Francijā janvārī tika nogalināti 17 cilvēki. Kā apgalvo Parīze, kopš janvāra teroraktiem tā izjaukusi vairākus plānotus uzbrukumus.

Franču varasiestādes bažījas, ka simtiem tās pilsoņu, kas ir devušies uz Sīriju un Irāku karot nemiernieku rindās, atgriezīsies un rīkos uzbrukumus pašu valstī.

Kopš operācijas sākuma Irākā Francijas iznīcinātāji veikuši 1285 gaisa spēku misijas, to rezultātā noticis 271 uzbrukums, iznīcināti 459 mērķi.

Līdz šim zināms tikai par diviem uzlidojumiem Sīrijā.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!