Foto: Reuters/Scanpix
Francijas zinātnieki konstatējuši atmosfērā radioaktīvā nuklīda joda – 131 pēdas, kura izcelsme nav zināma, otrdien informē aģentūra "RIA Novosti".

Iepriekš Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) vēstīja, ka vairākos Eiropas rajonos konstatēts jods - 131 "zemā koncentrācijā" . Kā piemērs tika minēta Čehija.

IAEA speciālisti norādīja, ka radioaktīvais piesārņojums neapdraud cilvēku veselību un, domājams, tas nav nācis no Japānā avarējušās Fukušimas AES.

Pēc šīs informācijas saņemšanas, franču zinātnieki uzsākuši pārbaudes un arī konstatējuši radioaktīvo jodu. Tiesa, tā koncentrācija bijusi mēraparātiem tikko pamanāma. Lai arī šis piesārņojums nav bīstams, speciālisti vēlas noskaidrot, kā tas nonācis gaisā. Viņi neizslēdz iespējamo saikni ar Fukušimas spēkstaciju.

Jau ziņots, ka Japānā 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Stacijas operatorfirma "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO) cer novērst avārijas sekas līdz gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!